Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Hoe snel wordt mijn aanvullend pensioen uitbetaald?

Ik ben drie maanden geleden met pensioen gegaan. Volgens mijn werkgever zou het aanvullend pensioenkapitaal snel op mijn rekening staan, maar dat is nog niet het geval. Hoe kan dat?
©BELGA

De wet bepaalt dat het aanvullend pensioen dat u via de werkgever opbouwt automatisch wordt uitbetaald op het moment van de pensionering, maar daar kunnen soms enkele maanden over gaan. Wettelijk moet de volgende procedure worden gevolgd. De overheidsinstantie Sigedis brengt de beheerder van het pensioenfonds of de groepsverzekering - de pensioeninstelling - op de hoogte van uw pensioen.

Vervolgens neemt die contact met u op om u te informeren over de uitbetaling. Daarop moet u alle gegevens aan de pensioeninstelling bezorgen die noodzakelijk zijn voor de uitbetaling. De pensioeninstelling moet de uitbetaling binnen 30 dagen na ontvangst van die gegevens uitvoeren.

Hebt u een vraag?

Stuur ze naar redactie@netto.be

Die termijn wordt soms overschreden. Een onderzoek van de toezichthouder FSMA toonde onlangs aan dat de vertraging het meest voorkomt bij sectorale pensioenstelsels. Dat zijn pensioenfondsen of groepsverzekeringen die niet voor één onderneming, maar voor een hele sector worden beheerd. Ze zijn aangewezen op de gegevens die hen per kwartaal ter beschikking worden gesteld via de Kruispuntbank voor sociale zekerheid (KSZ).

De pensioeninstelling kan niet altijd onmiddellijk het uit te betalen aanvullend pensioen vaststellen. Ze moet dan wachten tot de relevante informatie beschikbaar is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud