Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Is een plaatsbeschrijving verplicht wanneer u wat langer in verkochte woning blijft?

Ik heb mijn woning verkocht. Maar omdat mijn nieuwe thuis nog niet af is, ben ik met de koper overeengekomen dat ik - tegen betaling - nog een aantal maanden in de woonst kan blijven. Is een plaatsbeschrijving verplicht?
©BELGA

Een plaatsbeschrijving is alleen verplicht bij het (ver)huren van een woning. U blijft nog even in de verkochte woning wonen, en betaalt daar een vergoeding voor, maar die situatie valt niet onder het (ver)huren van een woning. In jargon ‘bezet’ u de verkochte woning voor een op voorhand afgesproken termijn, en betaalt u een bezettingsvergoeding. Die modaliteiten worden opgenomen in de aankoopakte.

Hoewel niet verplicht is een plaatsbeschrijving wel aangewezen.

Goedele Vandekerckhove
notaris en woordvoerder Fednot
Advertentie

‘Hoewel niet verplicht is een plaatsbeschrijving wel aangewezen’, zegt notaris en Fednot-woordvoerder Goedele Vandekerckhove. ‘Tussen het ondertekenen van het compromis en het verlijden van de akte is een bepaalde periode waarin zich gebreken kunnen voordoen. Met een plaatsbeschrijving vermijdt u discussie achteraf. Als u er een wilt (laten) opmaken, doet u dat het best bij het ondertekenen van het compromis.’

Het komt niet vaak voor dat in een dergelijke situatie een officiële plaatsbeschrijving wordt opgemaakt, weet Vandekerckhove. ‘De verkoop van een woning gaat gepaard met een zekere vorm van vertrouwen. Als verkoper rekent u op een solvabele koper, en die gaat ervan uit dat u geen zaken stuk maakt. De verkoper kan het eisen van een plaatsbeschrijving daarom als storend ervaren, alsof er geen vertrouwen zou zijn. Sommige mensen overdrijven ook, door alles minutieus te willen vastleggen, wat kwaad bloed kan zetten.’

Wat u moet weten als u vastgoed verhuurt

Welke regels moet ik in acht nemen als ik verhuur? Hoe stel ik een huurcontract op? En mag ik mijn huurder verbieden te roken in de huurwoning? Hier vindt u alles wat u moeten weten over het verhuren van uw pand.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.