Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

U vraagt, de redactie antwoordt

Zit u met een vraag over uw pensioen, vastgoed, successie, spaar- of beleggingsproducten? Onze redacteurs beantwoorden uw vraag of schakelen een expert in.

Overbruggingskrediet

Geniet u een fiscaal voordeel wanneer u een overbruggings- of bulletkrediet afsluit?

Met een overbruggingskrediet financiert u de bouw of aankoop van uw nieuwe woning tot uw huidige stek verkocht is. Het gaat om een kortlopend krediet. Met de opbrengst van de verkoop van uw huidige woning betaalt u de overbruggingslening terug.

Zo’n overbruggingskrediet is niet gratis: u betaalt ook interest op het kapitaal dat u leent. Die intresten kunt u fiscaal inbrengen, onder de federale gewone intrestaftrek. Die is er voor de woning waarin u niet woont. Dat zit zo. Stel dat u op 1 maart 2021 een woning (B) koopt in Vlaanderen, en daarvoor een overbruggingskrediet aangaat, in afwachting van de verkoop van uw huidige stek (A). U verkoopt woning A op 1 juli 2021 (datum akte) én u blijft die woning betrekken tot daags voordien. ‘Tijdens de periode van 1 maart tot en met 30 juni 2021 is woning B uw ‘niet-eigen woning’, en kunt u de betaalde intresten voor die periode fiscaal inbrengen’, klinkt het bij BNP Paribas Fortis, de marktleider in woonkredieten.

Bij een overbruggingskrediet kunt u betaalde intresten fiscaal inbrengen.

Voor de kapitaalaflossing - die u dus doet bij de terugbetaling van het overbruggingskrediet - is er geen fiscaal voordeel.

Nemen we hetzelfde voorbeeld, maar dan met het afsluiten van een bulletkrediet met een looptijd van minstens 120 maanden en gewaarborgd door een hypothecaire inschrijving. Een bulletkrediet is een lening waarbij u geen kapitaal terugbetaalt tijdens de looptijd, maar alleen intresten. Pas op het einde van de looptijd betaalt u het kapitaal terug.

Tijdens de periode van 1 maart tot en met 30 juni 2021 is woning B dus opnieuw uw niet-eigen woning, en kunt u de betaalde intresten inbrengen onder de federale gewone intrestaftrek. In theorie zou u de betaalde kapitaalaflossingen tijdens deze periode ook kunnen inbrengen, via het federale langetermijnsparen, maar omdat bij een bulletkrediet tijdens de looptijd geen kapitaal wordt afgelost, kan dat niet.

Na 1 juli is en blijft woning B uw gezinswoning, en loopt uw bulletkrediet gewoon door. Sinds 1 januari 2020 is er in Vlaanderen geen fiscaal voordeel meer voor de woning waarin u woont, en kunt u die lening die u in 2021 bent aangegaan dus ook niet fiscaal inbrengen voor de (terug)betaling die u doet vanaf 1 juli.

Hebt u een vraag? Stuur ze naar redactie@netto.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud