Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat als u uw overbruggingskrediet niet (volledig) opneemt?

Moet u na het aflopen van een overbruggingskrediet rente betalen als u dat bedrag niet of gedeeltelijk hebt opgenomen?
©Siska Vandecasteele

Met een overbruggingskrediet financiert u (deels) de bouw of de aankoop van een nieuwe woning in afwachting van de verkoop van uw huidige pand. Het gaat om een kortetermijnlening - bijvoorbeeld op 12 maanden - waarmee u een periode overbrugt waarin u over onvoldoende financiële middelen beschikt.

U betaalt enkel rente op het opgenomen deel van het kredietbedrag.

Zo’n overbruggingskrediet wordt doorgaans met een gewone hypothecaire lening voor de nieuwe woning afgesloten. Het tarief voor het overbruggingskrediet ligt wel hoger, omdat het voor de bank riskanter is zo’n lening af te sluiten als uw huidige woning nog niet verkocht is, omdat nog niet geweten is hoeveel uw woning opbrengt.

Als de looptijd van het overbruggingskrediet voorbij is en u de lening niet hebt gebruikt, betaalt u geen rente. ‘U betaalt enkel rente op het opgenomen deel van het kredietbedrag. Geen opname betekent dat er geen uitstaande schuld is en er dus geen rente verschuldigd is’, zegt Pieter Kussé, woordvoerder van KBC. Als u een deel van het kredietbedrag gebruikt, betaalt u aan het einde van de rit het opgenomen bedrag en de rente daarop.

Strafrente

Houd wel rekening met een eventuele reserveringsprovisie. Dat is een soort strafrente die banken aanrekenen op het bedrag van de lening dat u nog niet hebt opgenomen. ‘Bij KBC wordt de reserveringsprovisie aangerekend vanaf de zesde maand na de openstelling van het krediet.’

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.