Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

9 maatregelen die uw portemonnee raken in 2020

Volgend jaar worden een reeks nieuwe maatregelen van kracht. Wij zetten er voor u al 9 belangrijke op een rij.
Advertentie
©ANP

1. Vlaamse kinderbijslag bevroren

De Vlaamse regering wil sommige bedragen in de (oude) kinderbijslag niet indexeren. Zo zal onder meer het basisbedrag voor het derde en volgende kind bevroren worden.

2. Nephybrides zwaarder belast

Voor sommige hybride bedrijfswagens wordt het belastbaar voordeel vanaf 1 januari 2020 anders berekend.

3. Banken strenger voor woonkredieten

De Nationale Bank vindt dat banken voorzichtiger moeten zijn bij het toekennen van hypothecaire leningen, en legt daarom een aantal richtlijnen vast. U zal in principe al wat spaargeld opzij moeten hebben staan om een woning te kunnen kopen en hiervoor een lening af te sluiten.

4. Minimum aan dakisolatie

Wie een huis of appartement verhuurt, moet maken dat het dak van die woning voldoende geïsoleerd is. Want vanaf 2020 dreigt uw huurwoning ongeschikt te worden verklaard als er geen minimum aan dakisolatie aanwezig is.

5. Bankieren opnieuw duurder

Heel wat banken verhogen begin 2020 opnieuw hun tarieven. Vaak gaat het om hogere tarieven voor manuele verrichtingen of voor geldafhalingen buiten de eigen bank.

6. Geen woonbonus meer

Vlamingen die vanaf 1 januari 2020 lenen voor hun gezinswoning zullen in hun jaarlijkse belastingaangifte geen voordeel meer kunnen vragen voor de lening.

7. Studiejaren afkopen voor hoger pensioen duurder

Vanaf 1 december 2020 verdwijnt het gunstregime voor werknemers en ambtenaren die hun studiejaren willen afkopen. Afgekochte studiejaren worden beschouwd als 'gewerkte' dagen en tellen zo mee voor de berekening van uw wettelijk pensioen.

8. Nieuwe vennootschapswet geldt ook voor bestaande bedrijven

Vanaf 2020 worden enkele dwingende bepalingen uit de nieuwe vennootschapswetgeving van kracht. Dat heeft onder meer gevolgen voor het maatschappelijk kapitaal en de samenstelling van uw raad van bestuur.

9. Geen premie meer voor elektrische wagen

De Vlaamse premie voor de aankoop van een nieuwe eletrische auto wordt vanaf 1 januari 2020 stopgezet. Wie voor 31 december 2019 nog een elektrische wagen bestelt, kan nog een premie krijgen. De aanvraag moet wel voor 1 november 2020 worden ingediend.

Uw geld in 2020

50 nieuwigheden die uw portemonnee raken.

Bekijk hier de PDF van het magazine

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud