Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Bankieren opnieuw duurder in 2020

Heel wat banken zullen begin 2020 opnieuw hun tarieven verhogen. Het gaat vaak om hogere tarieven voor manuele verrichtingen of voor geldafhalingen buiten de eigen bank.
©Annelien Smet

Banken die hun tarieven aanpassen, zijn verplicht om hun klanten daarover twee maanden op voorhand in te lichten. Het overzicht hieronder omvat dus zeker niet alle banken die in de loop van 2020 hun tarieven zullen veranderen. KBC en Argenta zullen alvast geen aanpassingen doen op 1 januari 2020.

1 BNP Paribas Fortis

BNP Paribas Fortis past in 2020 enkele tarieven aan, maar het gaat om prijzen die niet verbonden zijn aan een ‘pack’. ‘Omdat we de kosten van een ‘pack’ onaangeroerd laten, zal 92 procent van de klanten de tariefwijzigingen niet voelen’, klinkt het bij de bank.

Advertentie

De tariefaanpassingen gaan vooral over manuele handelingen die nog door bankbedienden moeten gebeuren, maar waarvoor er digitale alternatieven zijn. Voorts stijgt het tarief voor een gewone zichtrekening die niet in een pack zit van 1,25 euro per maand naar 1,75 euro per maand. Ook wordt de vervanging van een bankkaart en een geldafhaling bij een kantoor buiten het BNPP Fortis-netwerk duurder.

2 AXA

Bij AXA stijgt de maandelijkse bijdrage voor de zichtrekening Comfort2bank van 3,9 naar 4,5 euro. Voor de gratis St@rt2bank-zichtrekening zal een geldafhaling aan een niet-AXA-kantoor voortaan 0,5 euro per afhaling kosten. Ook enkele eenmalige kosten nemen toe. Het gaat onder meer om aanvragen voor bepaalde attesten of oude rekeninguittreksels.

3 Belfius

Belfius maakt enkele kosten die verband houden met het opsturen van rekeninguittreksels duurder. De verzending voor uittreksels van de spaarrekening kost voortaan 1,70 euro voor een verzending in België en 3,5 euro daarbuiten. Voor de jaarlijkse huur van een kluis stijgt de basisprijs van 54 naar 70 euro. Voorts wordt een transfer van de pensioenspaarrekening naar een andere bank duurder: 75 euro.

4 Beobank

Bij Beobank slechts één wijziging: het opsturen van de rekeninguittreksels zal 1 euro kosten voor het gros van de zichtrekeningen.

5 Bpost Bank

Bpost Bank maakt manuele handelingen duurder. Geld afhalen of een overschrijving doen via het loket zal voortaan 1 euro kosten, in plaats van de huidige 0,70 euro. De wijziging is alleen van toepassing voor de rekening Postcheque en voor de basisbankdienst. Ook de dienst Sendback - die beschikbaar is voor alle rekeningformules en die het mogelijk maakt rekeninguittreksels op papier na te sturen - wordt 10 cent duurder: van 1,17 naar 1,27 euro.

6 Crelan

Ook Crelan wordt duurder voor papieren uittreksels. Wie wekelijks rekeninguittreksels van de zichtrekening toegestuurd wil krijgen, zal voortaan 4 euro in plaats van 3 euro per maand moeten neertellen. Wie de uittreksels maandelijks wil krijgen, betaalt voortaan 1 euro in plaats van 0,75 euro per maand.

Een tweede wijziging is er voor wie geld overschrijft aan het loket. Voor een overschrijving naar een niet-Crelan-rekening stijgt het tarief van 0,70 naar 1,50 euro. Let wel, in het Performance Pack zijn twaalf overschrijvingen aan het loket inbegrepen. Wie vandaag een Excellence Pack heeft, of ouder is dan 65 jaar, kan gratis een onbeperkt aantal overschrijvingen blijven doen aan het loket.

Een derde wijziging bij Crelan is de transfer van effecten naar een andere bank. Voor pensioenspaarfondsen zal de transfer 75 euro kosten in plaats van 15 euro. Ook voor andere effecten kost een transfer voortaan 75 euro in plaats van 60,50 euro.

7 Deutsche Bank

Bij Deutsche Bank worden de kredietkaarten voor het DB E-account duurder. De Mastercard DB Titanium, die gratis was, kost voortaan 20 euro per jaar. De Mastercard DB Titanium Plus kost vanaf volgend jaar 30 euro in plaats van 20 euro. Ook voor de vervanging van een verloren bankkaart betaalt u meer. De prijs stijgt van 5 naar 6,05 euro.

Bovendien stijgt de driemaandelijkse bijdrage van DB M@x van 8 naar 12 euro. Dat bedrag is niet van toepassing als de totale waarde van het vermogen dat de klant bij de bank heeft hoger is dan 25.000 euro (nog 10.000 euro in 2019) op de laatste werkdag van het voorgaande trimester.

8 ING

Bij ING wordt de groene zichtrekening duurder. De jaarlijkse bijdrage stijgt van 40 naar 44 euro. Voor een professionele zichtrekening neemt het tarief toe van 40 naar 50 euro. De prijs van een kredietkaart wordt dan weer verlaagd van 25 naar 22 euro.

Tegelijk worden geldafhalingen bij een andere bank duurder. Voor houders van een ING Lion-account kost het voortaan 0,50 euro. Voorts wordt het duurder om uittreksels te laten versturen. Wie de uittreksels van zijn spaarrekening laat opsturen, betaalt vanaf 2020 boven op de portkosten een bijdrage van 5 euro. Nu is dat beperkt tot de portkosten.

Ook het huren van een safe wordt duurder. Voor de kleinste gaat het tarief van 67 euro naar 84 euro, voor de grote van 110 euro naar 170 euro. Ten slotte kan ook betalen in een vreemde munt duurder uitkomen. Wie zijn kredietkaart gebruikt voor een betaling in een vreemde munt, betaalt vanaf 1 januari een wisselmarge van 2 procent. Nu is dat nog 1,60 procent.

Lees meer over wat er omtrent bankieren verandert in 2020 in de gids 'Uw Geld in 2020', nu zaterdag bij De Tijd.

Uw geld in 2020

50 nieuwigheden die uw portemonnee raken.

Bekijk hier de PDF van het magazine


Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.