minder inkomsten komen in aanmerking en bovendien wordt de verhouding tussen het gewone loon en de vergoeding via auteursrechten aan banden gelegd.
Alle nieuwigheden die u geld opleveren én geld kosten in het nieuwe jaar.
- Hoeveel houdt u netto over van de gas- en stroompremie?
- Wat verandert in 2023 voor uw zonnepanelen?
- Hoeveel en wanneer stijgt uw loon?
Waarom zijn auteursrechten zo populair in de bedrijfswereld?
Wie niet meer dan 17.090 euro auteursrechten ontvangt, betaalt vandaag daarop maar 7,5 procent belastingen. Voor wie tot 34.170 euro ontvangt, is dat maximaal 11,25 procent belastingen (op het gedeelte boven 17.090 euro). Dat zit zo.
Tot een bedrag van 64.070 euro (bedrag voor het aanslagjaar 2023) worden vergoedingen via auteursrechten als een roerend inkomen beschouwd, waarop slechts 15 procent roerende voorheffing (exclusief gemeentebelastingen) betaald moet worden. Bovendien mogen van de inkomsten de werkelijke of forfaitaire kosten worden afgetrokken. Tot een bedrag van 17.090 euro mag een forfait van 50 procent worden afgetrokken en van 17.090 tot 34.170 euro is dat 25 procent.
Voortaan zullen de conclusies van advocaten of de plannen van een architect niet langer in aanmerking komen voor het gunstregime.
Wat verandert er vanaf 2023?
Gebruik wordt beperkt
Het fiscaal gunstregime zal er alleen nog zijn voor werk van kunst en letterkunde, of prestaties van uitvoerende kunstenaars. Dat gaat niet alleen over literatuur, maar ook over educatieve, wetenschappelijke of vulgariserende werken.
Door de hervorming komt er een voorwaarde bij. De betrokkene moet een ‘kunstwerkattest’ bezitten. Dat moet nog worden uitgewerkt en zal het bestaande kunstenaarsstatuut vervangen. Zonder dat attest moet voldaan worden aan de voorwaarde dat de rechten op het werk worden overdragen of in licentie gegeven aan een derde voor publicatie, een openbare uit- of opvoering of voor reproductie. Het werk moet ‘aan het publiek worden meegedeeld’: het moet toegankelijk zijn voor een onbepaald aantal potentiële kijkers of lezers.
Daardoor zullen conclusies van advocaten of de plannen van een architect niet langer in aanmerking komen voor het gunstregime.
Dubbel plafond
In de huidige regeling kunnen tot 64.070 euro inkomsten uit auteursrechten het gunstregime genieten. Die grens blijft, maar daarbovenop komt een dubbel plafond:
- Tot 30 procent
De verhouding tussen de vergoeding voor auteursrechten en de totale vergoeding (die ook een honorarium voor de geleverde prestatie bevat), mag vanaf het aanslagjaar 2026 (inkomstenjaar 2025) niet meer dan 30 procent bedragen. Voor het aanslagjaar 2024 (inkomsten 2023) geldt een 50/50-split, het jaar daarna is de verhouding 40/60.
Wordt er geen prestatie geleverd en gaat het bijvoorbeeld simpelweg om een reproductie, dan blijft het mogelijk om de volledige vergoeding als auteursrechten te ontvangen.
- Gemiddelde over vier jaar
Het jaarplafond van 64.070 euro wordt voortaan ook afgetoetst aan het gemiddelde inkomen uit auteursrechten van de vorige vier jaar.
Als een van de grenzen wordt overschreden, is het aan de fiscus om aan te tonen dat het om een beroepsactiviteit en dus om een beroepsinkomen gaat, voordat het tegen de gebruikelijke, progressieve belastingtarieven kan worden belast. Aan de forfaitaire kostenaftrek verandert er niets.
Overgangsregeling
Als u door de hervorming niet langer in aanmerking komt voor het gunstregime is er voor de inkomsten van 2023 (aanslagjaar 2024) een overgangsregeling: nog één jaar is er een beperkte vorm van de auteursrechtenregeling: het jaarplafond en de schijven voor de berekening van het kostenforfait worden gehalveerd.
Een nieuw jaar betekent veel nieuwe regels. Vanaf januari wordt een deel van uw energiefactuur anders berekend, voert Vlaanderen een renovatieplicht in voor wie een energieverslindende woning koopt, en wordt het toepassingsgebied van het systeem van de auteursrechten ingeperkt. Luister vanaf 2 januari naar 'De 7', de dagelijkse podcast van De Tijd, met de beste tips om ook volgend jaar te besparen en slim te investeren.