Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Mythe of feit? Huis opsmukken voor verkoop rendeert

U ziet die rommel in uw huiskamer niet? De kandidaat-koper van uw huis vast wel. Opruimen en opsmukken rendeert als u snel en tegen een goede prijs uw huis wilt verkopen.
©Filip Ysenbaert

Bij de aankoop van een woning gaat het vaak om liefde op het eerste gezicht. Naar verluidt zouden kopers in 30 seconden beslissen of een bepaalde woning hen aanstaat of niet. Als verkoper kunt u de liefde op verschillende manieren een duwtje in de goede richting geven.

Zomerreeks
Vastgoedmythes gewikt en gewogen

Huren is weggegooid geld. Vastgoedprijzen kunnen alleen maar stijgen. En huurders krijg je nooit buiten. Er bestaan wel wat misverstanden over de vastgoedsector.

Deze zomer: acht mythes gewikt en gewogen.

Advertentie

‘Zorg dat uw huis eruit ziet zoals in de woontijdschriften’, is de raad van Annelies Wyseur, verkoopexperte van de vastgoedmakelaar Dewaele. Dat is belangrijk voor de foto’s die gemaakt worden voor de advertentie, maar ook voor de eerste indruk die kandidaat-kopers bij een bezoek hebben.’

Echt ingewikkeld of duur hoeft dat klaarstomen van uw woning niet te zijn. Als u de te verkopen woning nog zelf bewoont, komt het er in eerste instantie op aan de borstel door uw huis te halen. U mag dan misschien uw eigen rommel huiselijk en gezellig vinden, hij hindert potentiële kopers zich in te beelden hoe het huis er zou uitzien als ze er zelf in woonden. Geen scheve stapels boeken dus, maar zeker ook geen rondzwervende sokken of een bord op de salontafel met een laatste stukje kleffe tv-worst.

30
seconden
Kopers zouden naar verluidt in 30 seconden beslissen of een bepaalde woning hen aanstaat of niet.

Geef zeker ook de badkamer een beurt. Weg versleten tandenborstels en van kleur verschoten badmatten. En in het toilet: schrobben die kalkaanslag en weg met de toiletborstel.

Voor Wyseur is dat alles een evidentie. ‘Ik vergelijk het graag met een auto. Als u die tegen een goede prijs wilt verkopen, poetst u die toch ook goed op en garandeert u dat de motor gesmeerd draait’, zegt ze. ‘Waarom zou u dat dan ook niet met uw huis doen.’

Homestaging

Als u een hekel hebt aan opruimen, noem het dan homestaging. Dat klinkt als iets trendy waar u met plezier aan wilt beginnen. Al gaat u in het geval van homestaging vaak meteen ook een stapje verder dan gewoon de woning op orde te zetten.

Homestaging betekent dat u met kleine ingrepen de woning aantrekkelijker maakt voor potentiële kopers. Less is more. U hebt het vaak niet door, maar vaak staat uw huis te vol. Daardoor komen de ruimtes niet echt tot hun recht en krijgen de kandidaat-kopers het gevoel dat ze in een te klein huis staan. ‘Het komt erop aan rust en ruimte te creëren’, zegt Wyseur. ‘In feite verkoopt u sfeer en beleving.’

Zorg dat uw huis er bij een verkoop uitziet zoals in de woontijdschriften.

Annelies Wyseur
verkoopexperte Dewaele

Soms moet u overwegen kleine investeringen te doen om uw huis aantrekkelijker te maken. Een likje verf hoeft niet duur te zijn en kan een extra cachet aan de woning geven. Kies bij zo’n opknapbeurt voor lichte en neutrale kleuren.

De leegte vullen

Als u een leegstaande woning verkoopt, is het aangewezen de ruimtes tijdelijk in te vullen. ‘Een leegstaand pand verkopen is moeilijker’, verzekert Wyseur. ‘Zonder aankleding ontbreekt de warmte om kandidaat-kopers te overtuigen.’

In een aantal gevallen kan kartonnen meubilair de oplossing bieden. ‘Dat hoeft niet veel te kosten’, verzekert Wyseur. ‘Bij Dewaele worden daarvoor alleen de verplaatsingskosten aangerekend. Voor woningen in een hoger marktsegment worden vaak echte meubels gebruikt. Die koopt u niet, maar u huurt ze bij gespecialiseerde firma’s.’ De kostprijs hangt af van het aantal en het soort meubels dat u huurt. Voor een maand huur kan dat op 1.500 euro komen.

8
procent
Vastgoedmakelaar Dewaele stelt vast dat de verkoopprijs van een gemeubelde woning 4 tot 8 procent hoger ligt.

Het is een kleine investering, maar uiteindelijk zult u er toch een voordeel mee doen. Vastgoedmakelaar Dewaele stelt vast dat een gemeubelde woning vier tot zes keer sneller verkocht wordt en dat de verkoopprijs 4 tot 8 procent hoger ligt.

Renovaties

Mogelijk weet u nu al dat u maar tien of vijftien jaar in uw huis wilt wonen. Nadien wilt u misschien bouwen of een woning op het platteland wisselen voor een in de stad of vice versa. In dat geval kan het interessant zijn iets meer ingrijpende renovaties te doen. Daar geniet u dan zelf van zolang u het huis bewoont en het maakt de woning aantrekkelijker bij een verkoop.

Zo kunt u uw voorgevel laten zandstralen, wat uw huis een veel aantrekkelijker uitzicht geeft. Een andere interessante ingreep is het plaatsen van nieuwe ramen en deuren, niet alleen uit esthetische overwegingen, maar ook omdat ze uw huis energie-efficiënter maken.

De badkamer en de keuken onder handen nemen loont ook altijd. Hou er met het oog op de verkoop wel rekening mee dat kandidaat-kopers een andere smaak kunnen hebben dan u. Daarom is het belangrijk een zo tijdloos en neutraal mogelijke look te kiezen. En misschien moet u ook eens bekijken of er geen tweede - eventueel kleinere- badkamer kan komen. Dat is altijd een troef voor kroostrijke gezinnen.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.