Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Hoeveel verdient Obama?

Om de huidige recessie de baas te zijn, worden van de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama doortastende maatregelen verwacht. Maar hoe gaat de man met zijn eigen geld om?

(netto/times) - Amerikaanse politici zijn verplicht om elk jaar hun inkomsten, vastgoedbezittingen, beleggingen en schulden bekend te maken. Die gegevens zijn dus publiek. Op die manier kunnen we ons een goed beeld vormen van de manier waarop Barack Obama zijn centen beheert.

Inkomsten

Cijfers voor 2008 worden pas in mei dit jaar bekendgemaakt, maar voor 2007 weten we wel heel precies wat Obama dat jaar verdiende: 4.094.690 dollar (circa 3,17 miljoen euro). Het grootste deel van die inkomsten haalde hij uit voorschotten op de verkoop van zijn boeken. Uitgever Random House stortte ongeveer 3 miljoen dollar op Obama's rekening voor de bestsellers Dreams from My Father en The Audacity of Hope: Thoughts on Reclaiming the American Dream. Hij ontving van hetzelfde bedrijf ook al 200.000 dollar voor een nieuw kinderboek dat hij samen met zijn vrouw Michelle en hun twee dochters wil schrijven.

Barack Obama, lange tijd een goed verdiendende advocaat, is nochtans niet de best verdienende Amerikaanse politicus. Die titel gaat naar Hillary Clinton, die in 2007 om en bij de 10 miljoen dollar kreeg. Kleine voetnoot in het verhaal: Hillary verdiende dat bedrag samen met haar echtgenoot Bill. Een groot deel van de inkomsten komen dan ook van hem, onder meer via de speeches die hij geeft en waarvoor hij gemiddeld 425.000 dollar aanrekent.

Schulden

Amerikanen bouwen typisch veel schulden op omdat ze graag - en vaak zonder nadenken - op krediet kopen. Het is zeker geruststellend om te zien dat Obama wat dat betreft het goede voorbeeld geeft: in 2007 had hij geen persoonlijke schulden hoger dan 10.000 dollar. Bedragen die lager liggen, hoeven niet bekendgemaakt te worden. De Obama's hebben dus niet meegespeeld met de Amerikaanse huizenbubbel.

Ook hier is de vergelijking met Hillary Clinton frappant. Ze had in 2007 schulden op haar kredietkaart in de categorie 'meer dan 15.000 maar minder dan 50.000 dollar'. Nog uitgesprokener is de situatie bij Jon McCain. Samen met zijn echtgenote Cindy bouwde hij een schuldenberg van '3 tot 5 miljoen dollar' op, inclusief een schuld op de kredietkaart van Cindy McCain ten belope van 225.000 dollar. De Amerikaanse openheid vertelt ons er meteen bij dat het om een American Express-kaart gaat en dat de McCains daarop maar liefst 25,99 procent intrest betalen.

Amerikaanse politici zijn niet verplicht om het bedrag van hun hypotheek bekend te maken. Volgens The New York Times is het wel geweten dat Obama in 2005 een huis kocht in de buurt van Chicago voor het niet onaardige bedrag van 1,65 miljoen dollar. Hij sloot daarvoor een hypotheek van 1,32 miljoen af, aldus The Times.

Beleggingen

bama heeft een beleggingsportefeuille van meerdere miljoenen, verdeeld over een aantal fondsen. Sommige daarvan zijn de laatste maanden flink in waarde gezakt. Dat is bijvoorbeeld het geval voor het FTSE Social fonds, dat in 1 jaar 42 procent van zijn waarde verloor. Obama belegde er 150.000 euro in. Ook het fonds Goldman Sachs Large Cap Value fund verloor al 37 procent. Een kleine troost, het bedrag van 'minder dan 15.000 dollar' dat hij in het PIMCO Total Return fund plaatste, bracht hem vorig jaar 4 procent winst op.

Obama legt niet al zijn eieren in één mand, maar heeft zijn investeringen verspreid om de risico's te beperken. Zo zette hij meer dan 200.000 dollar op een spaarboekje, bestemd om zijn beide dochters te laten studeren. Daarmee is Obama op zijn minst een 'goede huisvader'.

Hoeveel is Barack Obama waard?

Het totale fortuin van Obama schat men ruwweg tussen 2.022.016 en de 7.356.000 dollar. Obama is dus tussen 1,6 en 5,7 miljoen euro waard. Dat plaatst hem op plaats 31 in het overzicht van 's lands rijkste senatoren. John McCain staat in dat lijstje op plaats 12 (tussen 20.411.154 en 36.493.006 dollar). Hillary Clinton staat één plaatsje hoger. Haar fortuin ligt tussen 10.359.018 en 51.216.999 dollar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud