Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Netto

Kies de verzekeringen die bij u passen

Tien profielen om zelf uw verzekeringspakket samen te stellen

Voor elke levensfase en elke levensstijl zijn er specifieke verzekeringen. Een gezin met twee kinderen loopt andere risico’s dan een senior. Het komt eropaan een goed uitgebalanceerde verzekeringsportefeuille te hebben. Aan de hand van 10 profielen schetsen we de meest voorkomende situaties. Aan u om ze te combineren en uw eigen verzekeringspakket samen te stellen.

Door de redactie - 18/10/2018

Redactie: D. Selleslagh | Illustraties: S. Vanbelle | Ontwikkeling: B. Verboogen

1

Gezin met twee kinderen en een hond

Een modaal gezin heeft een ‘verzekeringsportefeuille’ nodig

description de l'image description de l'image description de l'image

1.899 euro per jaar: zoveel spendeert een gemiddeld gezin aan zijn verzekeringen. Dat komt omdat er verschillende verzekeringen moeten worden afgesloten. Uiteraard hangt alles af van uw concrete gezinssituatie, maar een autoverzekering en een verzekering voor huispersoneel zijn sowieso wettelijk verplicht. Voor de eigen woning is een goede brandverzekering een must. In tegenstelling tot wat de naam laat uitschijnen, betaalt die verzekering niet alleen een vergoeding na brand, maar ook na stormschade, waterschade en natuurrampen...

En als voor die woning geleend is, kan een schuldsaldoverzekering de nabestaanden financiële kopzorgen besparen. Een familiale polis vermijdt dan weer dat een klein ongelukje uitdraait op een financiële ramp. En met een hospitalisatieverzekering hoeft u geen torenhoge ziekenhuisfacturen te vrezen.

Bescherm uw woning met een brandverzekering Voorzie een vangnet voor uw woonlening Zonder autoverzekering mag u de weg niet op Vermijd een torenhoge rekening voor een klein ongelukje Huispersoneel moet u verplicht verzekeren Voorkom torenhoge ziekenhuisrekeningen Neem een ‘hospitalisatieverzekering’ voor uw huisdier

Een gezinsverzekering vergoedt ook alle schade die uw huisdieren veroorzaken.Let wel: paarden en exotische dieren zijn vaak uitgesloten.

2

Alleenstaande

Het verzekeringspakket voor een alleenstaande verschilt maar weinig van dat van een klassiek gezin

description de l'image description de l'image description de l'image

Ook wie alleen door het leven gaat, heeft een pak verzekeringen nodig. Of u single bent of niet heeft geen impact op de autopolis of brandverzekering. Wel wonen alleenstaanden vaak in een kleiner huis of appartement, waardoor de premie voor de brandverzekering voordeliger uitvalt dan bij een gezinswoning. Ook als huurder hebt u er alle belang bij om zo’n polis af te sluiten. Dat een familiale verzekering alleen nodig zou zijn voor gezinnen is een van die hardnekkige mythes.

In werkelijkheid is ook voor alleenstaanden zo’n ‘gezinsverzekering’ een must. Een ongeval schuilt soms in een klein hoekje - en ook een volwassen single kan schade berokkenen. U moet uw familiale verzekering bijvoorbeeld aanspreken nadat u als voetganger of fietser schade hebt berokkend aan een ander. Moet u als huurder een woonverzekering afsluiten?

20%Een familiale verzekering voor een alleenstaande is zo’n 20 procent goedkoper dan voor een gezin.

3

Zestigplusser

Voorkom torenhoge premies voor uw hospitalisatieverzekering: denk eraan vóór u 60 bent

description de l'image description de l'image description de l'image

Op uw oude dag nog een hospitalisatieverzekering afsluiten is niet onmogelijk. Maar de premies die u als zestigplusser voor zo’n verzekering betaalt, zijn veel hoger dan wanneer u een hospitalisatieverzekering aangaat op jonge leeftijd. Was u tijdens uw actieve loopbaan als werknemer aan de slag, dan kunt u de collectieve polis van uw voormalige werkgever voortzetten. Dat heeft zo zijn voordelen, maar helaas kan ook hier de factuur hoog oplopen.

Wellicht bent u financieel nog het beste af door al op jonge leeftijd een wachtpolis te onderschrijven. Zo vermijdt u dat u als gepensioneerde plots torenhoge premies voor uw hospitalisatieverzekering moet betalen. Hier leest u wat zo’n wachtpolis precies inhoudt en wat de voordelen zijn. Denk zo vroeg mogelijk aan een eigen hospitalisatieverzekering

626 €/jaarDe premie die u als 65-jarige betaalt als u bij DKV een HospFlexi-hospitalisatieverzekering afsluit.

4

Student

Goed studeren, goed verzekeren

description de l'image description de l'image description de l'image

Studerende kinderen zijn de trots van hun ouders, maar soms zijn ze ook een bron van ongerustheid. Wat doen ze daar allemaal op kot? Met een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid komt u al een heel eind ver. Studentenkamers zijn geliefkoosde doelwitten van dieven. Laptops, tablets, smartphones en spelconsoles zijn snel meegenomen. Heeft uw woningverzekering een diefstaldekking, dan kunt u die laten uitbreiden tot het kot van uw kind.

Als u uw verzekeringscontracten goed heeft nagekeken en, indien nodig, heeft laten aanpassen, is de huurdersaansprakelijkheid van uw kind gedekt door de woningverzekering van uw hoofdverblijfplaats. Op voorwaarde dat uw kind nog altijd bij u gedomicilieerd is. Volstaan de verzekeringen van mama en papa voor een student? Drie verzekeringen voor wie samen een kot huurt

Zolang uw kind officieel bij u woont, blijft het in principe gedekt door uw woningverzekering en familiale verzekering.

5

Werknemer

Veel bedrijven breiden het verzekeringspakket van hun werknemers uit

description de l'image description de l'image description de l'image

Een verzekering tegen arbeidsongevallen is verplicht. Zo’n polis betaalt een vergoeding uit aan werknemers die een ongeval krijgen op de werkplek of op weg van en naar het werk. Nu steeds meer mensen thuiswerken, werd de wetgeving aangepast. Daardoor kan een lichamelijk letsel dat u thuis tijdens de werkuren oploopt, ook als werkongeval in aanmerking komen. Ongeveer twee derde van de bedrijven biedt zijn werknemers een groepsverzekering aan. De bedragen die gespaard worden, zijn een welkome aanvulling op uw wettelijk pensioen. Maar het geld kan ook gebruikt worden om in vastgoed te beleggen.

Almaar meer bedrijven nemen ook een verzekering gewaarborgd inkomen op in het loonpakket. Maar let op: door de grote toename van het aantal langdurig zieken als gevolg van stress dekken sommige verzekeringen nog maar beperkt psychologische aandoeningen. Bent u verzekerd tegen een arbeidsongeval? Wat levert een verzekering gewaarborgd inkomen op? Groepsverzekering is een must bovenop uw wettelijk pensioen

70 à 80%Dankzij de verzekering gewaarborgd inkomen blijft een werknemer 70 tot 80 procent van zijn loon ontvangen.

6

Fietser

Dé fietsverzekering bestaat niet: het aanbod varieert enorm

description de l'image description de l'image description de l'image

Wie een geschikte verzekering voor zijn (elektrische) tweewieler wil afsluiten, staat voor een moeilijke opdracht. Want het aanbod is enorm uitgebreid. Dat geldt ook voor de premies. Die zijn afhankelijk van het type fiets, de waarde van uw tweewieler en de gewenste waarborgen. Wenst u alleen een verzekering tegen diefstal en materiële schade aan uw fiets? Alleen bijstand bij pech? Of een fietsomnium? Een diefstalverzekering is maar opportuun als u zelf voorzichtig met uw fiets omspringt.

Afneembare accessoires, zoals een gps, zijn niet altijd verzekerd. Een fietsverzekering is geen fietsersverzekering. Loopt u bij een val verwondingen op, dan moet u een beroep doen op andere verzekeringspolissen om de kosten te recupereren. Wie houdt van fietstochten in het buitenland, kijkt het best goed na of zijn verzekering ook buiten België geldt. Welke fietsverzekering kiezen uit het grote aanbod?

Een diefstalverzekering is alleen interessant als u zelf niet nonchalant met uw fiets omspringt.

7

Reiziger/skiër

Zoek de reisverzekering die het best bij u past

description de l'image description de l'image description de l'image

De reisverzekeringen die u moet aangaan, hangen in belangrijke mate af van het soort reiziger dat u bent. Trekt u met een terreinwagen door de binnenlanden van Borneo of gaat u gewoon jaarlijks met de auto op vakantie naar de Provence? Misschien laat u zich niet onder één noemer vangen en combineert u citytrips, avontuurlijke reizen en skivakanties. Voor u een nieuwe verzekering afsluit, moet u eerst nagaan waarvoor u al verzekerd bent. Met uw ziekteverzekering van het ziekenfonds komt u bijvoorbeeld al een heel eind.

Aan kredietkaarten kunnen meerdere reisverzekeringen verbonden zijn. Als u een kredietkaart wilt kiezen op basis van het verzekeringsaanbod, zult u goed moeten vergelijken. En controleer ook of er geen overlapping is met uw andere verzekeringen. Welke reisverzekeringen zijn nuttig voor u?

Voor medische bijstand in een Europees land bent u al verzekerd via uw ziekenfonds.

8

Onlineshopper

U bent al goed verzekerd, ook al bent u zich daarvan niet bewust

description de l'image description de l'image description de l'image

Vorig jaar gaven de Belgen 10 miljard euro uit aan onlineaankopen. Moet u zich nu verzekeren tegen verlies of beschadiging van dergelijke aankopen? Neen, want als consument bent u al goed verzekerd, zelfs al bent u zich daar niet van bewust. Als uw pakket bijvoorbeeld niet aankomt of als de inhoud beschadigd is, bent u daar wettelijk tegen beschermd. Wanneer u uw onlineaankoop betaalt via een gratis PayPal-account, bent u automatisch gedekt door de ‘aankoopbescherming’.

Die betaaldienst stort het volledige bedrag van uw aankopen terug als er iets fout loopt met uw aankoop. Bovendien bieden ook heel wat kredietkaarten dekking voor een beschadigd, verkeerd of nooit toegekomen pakket met online gekochte goederen. Hebt u een extra verzekering nodig voor online aankopen?

100 euroHet gemiddelde bedrag dat de Belg maandelijks op internet uitgeeft.

9

Vastgoedinvesteerder

Investeren in vastgoed: verzeker u van bouw tot verhuur

description de l'image description de l'image description de l'image

Het zou niet de eerste keer zijn dat er tijdens het aanleggen van een ondergrondse garage scheuren ontstaan in het huis van de buren. Zonder verzekering ‘alle bouwplaatsrisico’s’ kan dat meteen het rendement onderuithalen dat u voor uw nieuw gebouwde opbrengstwoning voor ogen had. Over een tienjarige aansprakelijkheidsverzekering hoeft u zich dan weer geen zorgen te maken, want die werd al aangegaan door de bouwactoren die het huis neerzetten.

Als u een woning verhuurt, zult u een brandverzekering moeten afsluiten, het liefst uitgebreid met een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Huurders die hun huur niet betalen, zijn een belangrijke kopzorg voor eigenaars van opbrengstwoningen. Het aantal verzekeringen dat u daartegen kan beschermen, is vrij beperkt en bovendien tamelijk duur. Maar ze kunnen u wel slapeloze nachten besparen. Welke verzekeringen beveiligen uw vastgoedinvestering?

Een brandverzekering is niet verplicht, maar wel een must.

10

Belegger

Beleggen via een verzekering

description de l'image description de l'image description de l'image

Spaarders en beleggers moeten niet altijd bij hun bank aankloppen voor spaar- of beleggingsproducten. Er liggen er ook in de etalage bij verzekeraars. Omdat de rendementen van de spaarverzekeringen zo laag zijn, duwen de verzekeraars hun klanten steeds meer in de richting van tak23-beleggingsverzekeringen. Dat zijn eigenlijk beleggingsfondsen met een verzekeringssausje eroverheen. Wie aan pensioensparen doet, staat meteen voor een ingrijpende keuze: opteren voor een beleggingsfonds of een verzekeringsformule?

Let wel goed op de kosten wanneer u een verzekeringscontract afsluit in het kader van pensioensparen, want dat kan een grote hap uit het rendement nemen. Maar pensioensparen levert wel een aanzienlijk fiscaal voordeel op. Sparen en beleggen kan ook bij uw verzekeraar Kiest u als pensioenspaarder voor een beleggingsfonds of een verzekeringsformule?

960€Wie voor 960 euro aan pensioensparen doet, krijgt 288 euro terug van de belastingen.