Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Moet u als huurder een woonverzekering afsluiten?

Een woonverzekering of brandverzekering is niet alleen een must voor eigenaars. Ook als huurder hebt u er alle belang bij om zo’n polis af te sluiten.
©Photo News

Trouwens, veel huurcontracten verplichten de huurder daartoe. De verklaring is simpel: de huurder wordt verondersteld aansprakelijk te zijn voor de schade aan de huurwoning, tenzij hij het tegendeel kan bewijzen. Om te vermijden dat een huurder opdraait voor de kosten moet hij een eigen brandpolis afsluiten.

Advertentie

Een eigen woon- of brandverzekering blijft ook nuttig als de eigenaar zo’n verzekering met ‘afstand van verhaal’ is aangegaan. Die clausule betekent dat de brandverzekering van de eigenaar zich niet tegen de huurder zal keren. De verzekering van de eigenaar dekt met andere woorden de aansprakelijkheid van de huurder tegenover de eigenaar. Maar daarmee zijn niet alle huurdersrisico’s ingedekt. Een eigen polis is een must als een huurder zijn meubelen en inboedel wil beschermen tegen brand of diefstal. Ook de aansprakelijkheid tegenover derden - zoals buren - is niet gedekt door de polis van de eigenaar. Zonder eigen verzekering zal een huurder misschien moeten opdraaien voor de schade wanneer een brand in zijn flat overslaat naar het appartement van de buren.

Verzekeringsgids 2018

Welke verzekeringen heeft u echt nodig en welke dumpt u beter?

De juiste verzekering voor elke fase in uw leven.  

De Verzekeringsgids is op 20/10 verschenen. Bent u abonnee van De Tijd? Klik hier om de gids (PDF versie) te lezen.

De verzekering voor een huurder ziet er wel anders uit: de verzekeraar zal de schade niet vaststellen op basis van de nieuwwaarde, maar op basis van de werkelijke waarde: de nieuwwaarde verminderd met de slijtage. Een huurder is immers alleen aansprakelijk tegenover zijn huisbaas voor de werkelijke waarde van de woning.

Hoeveel kost het?

De gemiddelde premievoet voor een woningverzekering voor een huurder ligt bijna de helft lager dan voor een eigenaar. Dat komt onder meer omdat voor de huurdersaansprakelijkheid geen waarborg natuurrampen geldt.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.