Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Vermijd een torenhoge rekening voor een klein ongelukje

De familiale verzekering heet officieel de ‘verzekering burgerlijke aansprakelijkheid privéleven’ en wordt ook wel 'gezinsverzekering' genoemd. Tachtig procent van de gezinnen in België heeft zo’n polis afgesloten.
©BELGA

Wat is verzekerd?

De verzekering vergoedt zowel lichamelijke (verwondingen) als materiële schade (beschadigen van goederen) die u of uw gezinsleden berokkenen aan derden. Denk aan uw zoontje dat bij een vriendje een bal door het raam trapt. De verzekering betaalt ook een vergoeding als u als fietser of voetganger schade veroorzaakt aan anderen. Hou in het achterhoofd dat de schade die u zelf lijdt, niet wordt vergoed.

Alle gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen, zijn door de polis verzekerd. ‘Ook kinderen van gescheiden ouders die beurtelings een week bij de vader en de moeder wonen, zijn verzekerd. Net zoals een dertigjarig kind dat in het ouderlijk huis blijft wonen’, zegt Wiels. ‘Het is overigens niet nodig gezinswijzigingen aan uw verzekeraar door te geven. Zo is de nieuwe liefde die definitief bij een gescheiden vrouw intrekt automatisch mee verzekerd.’

Advertentie

De verzekering blijft niet beperkt tot de schade die u of uw gezinsleden berokkenen, maar ook die van uw huisdieren, poetsvrouw of babysit waarvoor u verantwoordelijk bent. Of uw kippen, schapen of pony’s ook onder de categorie ‘huisdieren’ vallen, moet u nagaan in de polisvoorwaarden. ‘Paarden en exotische dieren zijn uitgesloten, wat betekent dat u zich voor die dieren extra moet verzekeren’, zegt Wiels. Let ook op de uitsluitingen, zoals risicovolle sporten (bijvoorbeeld valschermspringen) of sommige voertuigen (motorjacht...).

Moet u zelf voor een deel van de schade opdraaien?

Verzekeringsgids 2018

Welke verzekeringen heeft u echt nodig en welke dumpt u beter?

De juiste verzekering voor elke fase in uw leven.  

De Verzekeringsgids is op 20/10 verschenen. Bent u abonnee van De Tijd? Klik hier om de gids (PDF versie) te lezen.

De franchise of vrijstelling bedraagt 260 euro, al kan die bij sommige verzekeraars worden ‘afgekocht’.

Hoeveel kost het?

Bij AG Insurance betaalt een gezin jaarlijks een premie van 70 euro zonder rechtsbijstand, 90 à 100 euro met.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.