Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Aantal zonnepanelen-installaties bijna verdubbeld

Wie nalaat zijn zonnepanelen te melden, riskeert vanaf 1 juni een boete.
©Hollandse Hoogte

Uit cijfers van netbeheerders Eandis en Infrax blijkt dat in 2017 al 16.863 zonnepanelen-installaties werden aangemeld, tegenover 8.840 euro in dezelfde periode vorig jaar.

‘Het aantal is dus bijna verdubbeld. In de maand mei stevenen we zelfs af op een record. We zitten nu al aan 3.977 installaties, en de maand is nog niet eens ten einde’, aldus Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.

Boete

Wie zonnepanelen op zijn of haar dak plaatst, moet die installatie verplicht aanmelden bij Eandis en Infrax. Vanaf 1 juni zullen de netbeheerders niet-aangemelde zonnepanelen actief opsporen. ‘Dat zonnepanelen correct worden aangemeld, is belangrijk voor de veiligheid en de stabiliteit van ons elektriciteitsnet’, aldus Tommelein.

Eigenaars die de aanmelding niet binnen een redelijke termijn in orde brengen, riskeren een boete van het Vlaams Energieagentschap. Die schommelt tussen 150 en 20.000 euro.

Voorts zullen de netbeheerders ook het niet-betaalde prosumententarief kunnen terugvorderen. Dat is de vergoeding die eigenaars van zonnepanelen betalen voor het gebruik van het net.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud