Netto Het antwoord op al uw geldvragen

D-day voor zonnepaneeleigenaars

Het Grondwettelijk Hof behandelt donderdag de vraag of eigenaars van zonnepanelen nog 15 jaar hun terugdraaiende teller behouden. Afhankelijk van de uitspraak kan dat eigenaars van zonnepanelen extra geld kosten.
©Hollandse Hoogte / Judith Dekker

Eigenaars van zonnepanelen betalen vandaag een forfaitair bedrag voor de nettarieven en taksen, het prosumententarief. Met de digitale meter die volop geplaatst wordt, kan die forfaitaire vergoeding verdwijnen. Op basis van de data die de ‘slimme’ meter levert, kunnen de nettarieven ook voor eigenaars van zonnepanelen worden berekend op basis van de exacte hoeveelheid stroom die iemand op het net zet en er afhaalt.

Wie tot eind 2020 zonnepanelen plaatste, kan tijdens een overgangsperiode van 15 jaar bepalen of hij kiest voor een forfaitaire netvergoeding of voor een reëel berekende vergoeding op basis van de data die de digitale meters leveren.

Eén mogelijkheid is dat het Hof de regeling vernietigt en dat geoordeeld wordt dat die nooit bestaan heeft. Wie minder betaalde, krijgt dan een extra factuur in de bus.

Energiedecreet

Die keuze is mogelijk op basis van het energiedecreet van de Vlaamse regering dat voor de jongste verkiezingen werd goedgekeurd. Maar volgens de VREG, de Vlaamse regulator van de energiemarkt, is het discriminerend om bij de ene persoon de capaciteiten van de digitale meter ten volle te benutten, terwijl iemand anders hem gewoon als een virtueel terugdraaiende teller kan gebruiken. Daarom tekende de VREG bezwaar aan bij het Grondwettelijk Hof.

Voormalig Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD) maakte zich sterk dat de overgangsmaatregel standhoudt. Ze zei ervan overtuigd te zijn dat het Grondwettelijk Hof de beslissing van de Vlaamse regering zal volgen. Maar het blijft afwachten welk arrest het Grondwettelijk velt.

Zuhal Demir (N-VA), de huidige Vlaamse minister van Energie, zal pas reageren als het arrest bekend is. Vorig jaar waarschuwde ze er op sociale media wel voor dat 15 jaar lang een terugdraaiende teller geen zekerheid is en niet door installateurs als verkoopargument mocht worden gebruikt. 'Ik doe er alles aan om de 15-jaarregeling te verdedigen bij het Grondwettelijk Hof, maar dat heeft het laatste woord', schrijft Demir op Facebook.

Verschillende richtingen

Het arrest kan verschillende richtingen uitgaan. Eén mogelijkheid is dat het Hof de regeling vernietigt en dat geoordeeld wordt dat die nooit bestaan heeft. In dat geval zullen mensen die minder betaalden omdat ze ervoor kozen het systeem met terugdraaiende teller te behouden een extra factuur in de bus kunnen krijgen om de situatie ongedaan te maken.

Een andere mogelijkheid is dat het Hof de overgangsmaatregel vernietigt zonder terugwerkende kracht. In dat geval verdwijnt het overgangsregime, maar wordt achteraf geen compenserende factuur opgesteld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud