Lenen voor zonnepanelen wordt goedkoper

©Photo News

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein pleit ervoor de interest op energieleningen te halveren van 2 naar 1 procent.

Het wordt weldra wellicht goedkoper om bij de overheid te lenen voor werken die je huis energievriendelijker maken. Minister Bart Tommelein (Open VLD) wil de interest op energieleningen immers halveren, van 2 naar 1 procent. Dat schreven De Morgen en Het Laatste Nieuws vrijdag.

De maatregel moet de Vlaming ertoe aanzetten in zonnepanelen te investeren. In het huidige systeem kan je 10.000 euro lenen die je op 5 jaar moet terugbetalen. De interest daarop is nu nog 2 procent.

Kwetsbaar

'Maar ik wil de rente op energieleningen graag laten zakken naar 1 procent. En voor de kwetsbaarste doelgroep uiteraard behouden op 0 procent', zegt Tommelein.  De maatregel om te zakken naar 1 procent is een onderdeel van het 'zonneplan' dat Tommelein binnenkort presenteert.

'Dat zonneplan moet het voor gezinnen, bedrijven én de overheid makkelijker maken om te investeren in zonnepanelen', stelt de minister. 'Verder bekijken we of we het bedrag kunnen optrekken en de termijnen waarbinnen de lening terugbetaald moet worden, kunnen verlengen.'

CD&V'er Robrecht Bothuyne pleit voor een maximum van 50.000 euro, terug te betalen op 10 jaar. Dat moet het mogelijk maken om meer werken tegelijk uit te voeren, zonder al te hoge aflossingen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect