Nieuwe 'netvergoeding' zonnepanelen aangevallen

©Photo News

De nieuwe vergoeding die eigenaars van zonnepanelen moeten betalen voor het gebruik van het stroomnet, wordt betwist bij de rechtbank. Deze nieuwe vergoeding lijkt sterk op de netvergoeding die eerder door de rechtbank werd vernietigd, klinkt het.

De Vlaams energiewaakhond Vreg voerde enkele weken geleden een nieuwe vergoeding in voor verbruikers die ook stroom op het net zetten. Omdat het dan vooral gaat om eigenaars van zonnepanelen, werd deze vergoeding het pv-tarief genoemd.

De vereniging van eigenaars van zonnepanelen Zonstraal VZW, en diens voorzitter Erik De Decker, vallen deze regeling aan. Ze hebben vrijdag een verzoekschrift bij de rechtbank ingediend.

Volgens de zonnepanelen-eigenaars is dit pv-tarief niet meer dan een herverpakte netvergoeding. 'Die werd eerder vernietigd door de rechtbank', zegt De Decker. Hij verwacht dat die vergoeding zou kunnen oplopen tot 250 euro per jaar voor een gemiddelde particuliere installatie.

Opmerkelijk is dat de Vreg eveneens op vrijdag liet weten dat de invoering van de vergoeding met zes maanden wordt uitgesteld: ze gaat pas in vanaf 1 juli 2015 in plaats van op 1 januari.

 

25.000 euro
Wie zijn zonnepanelen niet aangeeft, riskeert een boete van 25.000 euro.

Volgens de Vreg is het voor de leveranciers van elektriciteit niet haalbaar om tegen 1 januari hun klantenbeheer- en facturatiesystemen aan te passen, waardoor de invoering van een netvergeding een half jaar is uitgesteld. Het tarief geldt voor alle 'prosumenten (consumenten die ook energie produceren, nvdr) met terugdraaiende teller', wat in de praktijk voornamelijk gaat over eigenaars van zonnepanelen.

Eerder dit jaar bleek al dat particulieren hun zonnepanelen niet langer aangeven uit vrees voor een netvergoeding. Dat aangeven is nochtans verplicht en kan de betrokkene een boete van 25.000 euro opleveren. 

In 2013 werd al eens een netvergoeding ingevoerd (van 40 à 70 euro per kilowatt afhankelijk van de regio), maar die werd even snel weer afgevoerd. 

Hoeveel de nieuwe extra vergoeding zal bedragen, is nog niet bekend. Dat zal de komende weken blijken, wanneer de energietarieven voor 2015 worden vastgelegd.

 Wanneer het zogeheten pv-tarief of de netvergoeding wordt ingevoerd, zal het effect ervan op het rendement van de installatie mee worden verrekend. In het recentste systeem, dat geldt voor zonnepanelen geïnstalleerd sinds 1 januari 2013, wordt een minimaal rendement gegarandeerd van 5 procent gedurende 15 jaar. Zakt het rendement lager, dan wordt bijgepast met groenestroomcertificaten. Momenteel is dat niet nodig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content