Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Nieuwe test om energiefactuur te vergelijken

Is uw bestaande stroom- of gascontract duur tegenover wat energieleveranciers nu aanbieden? Dat is in een gewone prijsvergelijker niet te zien. De energieregulator Creg lanceert een nieuwe tool waarop dat wel te checken is.
Advertentie
©Sijmen Hendriks/Hollandse Hoogte

Drie kwart van de gezinnen in ons land heeft een slapend energiecontract: producten voor elektriciteit of aardgas die niet meer worden aangeboden (ongeveer 1/3) of die door de leverancier zijn gewijzigd.

Het moet niet eens om een jaren oud contract gaan: een contract met een vaste prijs voor een jaar dat twee of drie maanden geleden is afgesloten, omvat al een ander eenheidstarief dan het product met dezelfde naam dat nu wordt aangeboden.

'De meerderheid van de slapende contracten is duurder dan wat op de markt is', zegt Creg-directeur Laurent Jacquet (zie grafiek - klik voor vergroting).

Anderzijds kan het gebeuren dat een overstap naar een andere leverancier niet zo gunstig is, omdat men net wel een relatief goedkoop bestaand contract heeft. 'Belgen switchen al veel, maar het is niet altijd een verbetering. Men is geneigd op een promotie in te gaan, en vergelijkt enkel met de rest van het huidige aanbod, niet met het eigen contract.'

Het gemiddelde ligt dichter bij de duurste contracten dan bij de goedkoopste. Daaruit valt af te leiden dat een meerderheid van de klanten een relatief duur contract heeft.

Met de Creg Scan die federale energieregulator lanceert, kunnen consumenten controleren of hun bestaand contract nog wel een goede keuze is.

Eenvoudige tool

De online tool werkt zeer eenvoudig. Wie de naam van zijn leverancier opgeeft, kan al diens producten vergelijken. Wie bovendien de naam van het product kent (terug te vinden op de eindfactuur, soms ook op voorschotfactuur), krijgt te zien hoe dat product soms maand per maand evolueert.

En wie bovendien de startdatum van zijn contract toevoegt (eventueel op factuur terug te vinden), kan zien hoe dat scoort tegenover het goedkoopste en duurste contract dat nu op de markt wordt aangeboden. 

Alleen energiecomponent

Let wel: de Creg Scan toont de prijs voor de energiecomponent, dus zonder heffingen en taksen, voor het verbruik van een gemiddeld gezin. Verbruikt u minder of meer, dan blijft de rangorde van de contracten dezelfde, maar zal de concrete prijs niet kloppen.

'Het geeft een correcte indicatie of uw contract aan de goedkope of dure kant is, maar niet van de besparing die u in uw individuele geval kan doen', legt Marie-Pierre Fauconnier uit, voorzitster van de federale energiewaakhond Creg.

De Creg Scan is daarom complementair aan de verschillende prijsvergelijkingswebsites die al bestaan.

In Vlaanderen biedt de Vlaamse energieregulator bijvoorbeeld Vreg de V-test aan, waarmee klanten de goedkoopste leverancier kunnen vinden.

Maar zo'n sites vergelijken enkel actieve energieproducten, dus wat nu het aanbod is. Zogeheten slapende contracten zijn niet opgenomen in de klassieke vergelijkingssites. 'De logische volgorde is dus: eerst met de Creg Scan checken of u niet aan de dure kant zit, en vervolgens bij een prijsvergelijkingssite bekijken wat het huidige aanbod is voor uw individuele verbruik.'

5.000
De nieuwe tool omvat gegevens van meer dan 5.000 energieproducten.

De nieuwe tool is bedoeld voor particuliere gebruikers en zelfstandigen en kmo's met een verbruik van maximaal 50.000 kWh/jaar aan stroom en/of 100.000 kWh/jaar aan gas. Hij omvat gegevens van meer dan 5.000 energieproducten.

Groepsaankopen en producten aangeboden door coƶperatieve verenigingen (samen goed voor ongeveer 3 procent van alle contracten) zijn er niet in opgenomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud