Recordaantal mensen wisselde van stroomleverancier in januari

©Photo News

In januari 2018 veranderde bijna een op de twintig gezinnen (4,09%) van elektriciteitsleverancier.

Dat is het hoogste niveau ooit in januari. In de eerste maand van 2017 veranderde nog 2,72 procent van de gezinnen van stroomleverancier. Een op de twintig gezinnen schakelde over op een andere aardgasleverancier in januari 2018. 

Ook bij de bedrijven vallen twee records op te tekenen. 5,57 procent nam een nieuwe elektriciteitsleverancier (2,22 procentpunten meer dan in januari 2017), 6,20 procent een nieuwe leverancier van aardgas. 

De Vreg, de Vlaamse regulator van de elektriciteits- en gasmarkt, stelt vast dat de hoge activiteitsgraad in januari zich al sinds 2013 voordoet. Veel energiecontracten vervallen aan het einde van het jaar en er worden veel contracten met ingang van 1 januari gesloten.

Ook is er een invloed van de vele groepsaankopen, voegt de Vreg toe. Specifiek voor de bedrijven is er een duidelijke invloed van het contract dat het Vlaams Energiebedrijf afsloot met lokale besturen.

Druk op leveranciers

'De conclusie is dat de elektriciteits- en aardgasklanten in Vlaanderen alert en actief blijven', zegt de Vreg. 'Dat ze overstappen voor een betere prijs of dienstverlening of omdat ze groene stroom willen, houdt de druk op de aanbieders van elektriciteit en aardgas hoog. De leveranciers beseffen dat ze een kwalitatieve dienstverlening moeten aanbieden tegen een scherpe prijs.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content