Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Aanpassing steun recente zonnepanelen

Na de halfjaarlijkse berekening heeft de energieregulator VREG bekendgemaakt hoeveel steun de zonnepaneleninstallaties krijgen die in dienst werden genomen tussen 1 januari 2013 en 14 juni 2015. Installaties die er na 14 juni bij kwamen, krijgen geen steun meer.
Wie nu nog zonnepanelen laat plaatsen, krijgt geen steun meer. ©ANP

Voor installaties die in gebruik werden genomen sinds 1 januari 2013 geldt een vrij omslachtig steunsysteem waarbij elk halfjaar een berekening wordt gemaakt op basis van de gemiddelde prijs van de installaties op het moment dat de consument ze liet plaatsen, en van de evolutie van de elektriciteitsprijs en andere kosten, zoals het prosumententarief dat sinds 1 juli geldt.

Dit systeem geldt voor installaties die werden gekeurd voor 14 juni 2015, sindsdien is de steun helemaal afgeschaft voor kleine installaties (tot 10 kW).

Na de nieuwe herberekening stelt de VREG nieuwe zogeheten bandingfactoren voor die gelden voor de productie vanaf 23 augustus.

Uit de berekening blijkt dat vanaf dan voor installaties die in dienst zijn genomen in 2013 1.222 kWh productie nodig is om één certificaat te 'verdienen'. Voor installaties van de eerste helft van 2014 was en blijft 1.328 kWh nodig en voor de installaties uit de tweede helft van 2014 is voortaan 1.610 kWh nodig (voorheen was dat 1.643 kWh).

Installaties die dit jaar zijn geplaatst voor half juni krijgen een certificaat per 2.232 kWh die ze produceren.

Gebruikers moeten hun productie aanmelden bij de VREG.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud