Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Bereken wat er verandert voor uw elektriciteitsfactuur

Benieuwd wat de impact op uw elektriciteitsfactuur is als die vanaf volgend jaar deels op basis van uw piekverbruik wordt berekend? De Vlaamse energieregulator lanceerde donderdag een online tool waarmee u een simulatie kunt doen.
De verbruikspieken bij het opladen van een elektrische wagen krijgen vanaf volgend jaar een hoger prijskaartje. ©BELGA

De elektriciteitsfactuur verandert op 1 juli 2022 met de invoering van het capaciteitstarief. Dat is geen bijkomend tarief, maar een andere manier om de netkosten te berekenen. Vandaag betaalt u louter op basis van uw verbruik, vanaf volgend jaar is dat voor het grootste deel op basis van de verbruikspieken.

Met elektrische wagens en warmtepompen doen we almaar meer een beroep op het elektriciteitsnet. Als het gebruik niet gespreid wordt, kan het net overbelast geraken. In dat geval moeten de netbeheerders investeren in een zwaardere infrastructuur, wat zou worden doorgerekend aan de consument.

Geen bijkomend tarief

18%
Voor een doorsnee gezin maakt het capaciteitstarief zo’n 18 procent van de totale elektriciteitsfactuur uit

Voor een doorsnee gezin maakt het capaciteitstarief zo’n 18 procent van de totale elektriciteitsfactuur uit. Bij de invoering verdwijnt ook het onderscheid tussen het dag- en nachttarief. De nettarieven die u betaalt, hangen dus niet langer af van het moment waarop u elektriciteit verbruikt.

Elke maand registreert de digitale meter het kwartier waarin u het hoogste vermogen van het net vraagt. Het gemiddelde van die maandpieken bepaalt het capaciteitstarief voor een jaar.

Verbruik spreiden

Door uw verbruik te spreiden, kunt u uw maandpieken beperken en besparen op uw factuur. De Vlaamse energieregulator (VREG) benadrukt dat niemand aan comfort moet inboeten of zijn dagschema drastisch moet omgooien. Het doorsnee gebruik van enkele huishoudelijke toestellen tegelijkertijd heeft in de meeste gevallen maar een beperkte impact op het capaciteitstarief.

Vooral de 'zware verbruikers' zoals een warmtepomp, een elektrische wagen of een waterboiler kunnen hogere pieken veroorzaken. Met een betere spreiding kunt u volgens de VREG de kosten in toom houden.

Nog niet alle woningen zijn voorzien van een digitale meter. Omdat de klassieke meter geen pieken kan meten, wordt het capaciteitstarief in dat geval aangerekend als een vast bedrag. Onafhankelijk van het type meter (digitaal of klassiek) betaalt u sowieso een minimale bijdrage van 2,5 kW.

Met de simulator van de VREG kunt u een beeld krijgen van de impact van het capaciteitstarief op uw factuur. De tool werkt voor woningen met zowel een analoge als een digitale meter. Wie zonnepanelen, een elektrische auto, een waterboiler of een warmtepomp heeft, krijgt inzicht in hoe hij kan besparen door het gebruik beter te spreiden.

Zaterdag analyseren we in De Tijd voor verschillende scenario’s wat de impact van het capaciteitstarief is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud