Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Bespaar op uw waterfactuur met een regenwaterput

Bij nieuwbouw en grondige energetische renovaties is een regenwaterput al verplicht. Maar ook bestaande woningen hebben er baat bij regenwater te recupereren.
©Jens Büttner/dpa-Zentralbild/dpa

Onze ondergrondse waterreserves blijven slinken door overmatig gebruik en almaar langere periodes van droogte. De strategie om ons regenwater maximaal te recupereren is dan niet meer dan correct.

Dankzij een regenwaterput gaat u automatisch verstandig om met een kostbare grondstof als water. Wie voor een regenwaterput kiest, helpt ook mee overstromingen te voorkomen. Wat in uw regenput terechtkomt, hoeft niet langs de riolen weg te vloeien. Zeker bij felle regenbuien is het mooi meegenomen dat eengezinswoningen het overtollige water op eigen terrein houden.

Elke regenput die erbij komt, doet de buffercapaciteit om het overtollige water vast te houden stijgen. Bovendien bespaart u ook op uw waterfactuur.

Een gemiddeld gezin van vier personen zonder regenwaterput betaalt jaarlijks 600 à 700 euro voor zijn waterverbruik. Dankzij de installatie van een regenwaterput kan de factuur met de helft dalen.

600 à 700
euro
Een gemiddeld gezin van vier personen zonder regenwaterput betaalt jaarlijks 600 à 700 euro voor zijn waterverbruik. Dankzij de installatie van een regenwaterput kan de factuur met de helft dalen.

Op die manier kunt u de investering in een regenwaterput - weliswaar de versie zonder dure gadgets - na zeven jaar terugverdienen. Er zijn gemeentes in Vlaanderen die subsidies geven voor de plaatsing van een regenput. Vraag dat zeker na bij uw gemeente.

Doe-het-zelver

In Vlaanderen is een regenwaterput verplicht bij nieuwbouw en bij ingrijpende energetische renovaties, tenzij u een volledig groendak aanlegt. Voor alle duidelijkheid: eigenaars van dat type groendaken hoeven geen regenwaterput te bouwen, maar ze moeten wel over andere vormen van infiltratie (een wadi, een sloot, een infiltratieput, een vijver...) beschikken. De stelregel blijft dat iedereen het water op eigen terrein moet houden.

Concreet bestaat een regenwaterinstallatie uit een reservoir en bijbehorende systemen om (gezuiverd) regenwater uit het reservoir naar uw leidingen in huis te brengen. ‘Moedige doe-het-zelvers kunnen de installatie op eigen houtje bouwen’, zegt architect Dave De Busschere (DBW Architecten).

De definitieve aansluiting gebeurt na een aantal keuringen van de sanitaire installatie en de riolering. ‘Een belangrijk aandachtspunt is dat er geen link mag zijn tussen het leidingwatersysteem en het systeem van regenwaterrecuperatie, om te vermijden dat regenwater vermengd wordt met drinkbaar leidingwater.’

Een belangrijk aandachtspunt is dat er geen link mag zijn tussen het leidingwatersysteem en het systeem van regenwaterrecuperatie, om te vermijden dat regenwater vermengd wordt met drinkbaar leidingwater.
Dave De Busschere
architect

Voor het reservoir is er keuze uit twee materialen: kunststof of beton. De betonnen versie is goedkoper. Bovendien helpt beton om de natuurlijke zuurtegraad van het regenwater te neutraliseren.

Kunststof is dan weer minder zwaar dan beton. Een tank in kunststof kan vlotjes geplaatst worden zonder gebruik te maken van een hijskraan. Dat is handig op plaatsen die niet toegankelijk zijn voor vrachtwagens, zoals de achtertuin van een rijwoning.

Lege put

Een regenwaterpomp pompt het water uit de regenwaterput naar de leidingen in uw huis. Hoe groter de afstand die overbrugd moet worden, hoe krachtiger de pomp moet zijn.

Regenwater is geschikt voor:

 • het doorspoelen van het toilet. In een gemiddeld gezin is het doorspoelen van het toilet goed voor een derde van het waterverbruik.
 • wasmachine.
 • schoonmaken.
 • het besproeien van de tuin.

Regenwater is niet geschikt:

 • als drinkwater en voor de bereiding van voedsel. Ook andere toepassingen in de keuken kunnen niet.
 • voor het bad en de douche.
 • voor de vaatwasser.

‘Tijdens droge zomers komen de meeste regenputten droog te staan, en in dat geval dient u over te schakelen op leidingwater’, zegt De Busschere. ‘Het meest efficiënt is overschakelen naar een buffervat met een kleine hoeveelheid leidingwater. Het systeem weet wanneer de regenwaterput weer gevuld is en schakelt dan opnieuw over op regenwater. De switch gebeurt automatisch, zonder dat de gebruiker moet ingrijpen.’

In een regenwaterinstallatie zijn minstens twee filters vereist: een voorfilter en een nafilter. De voorfilter houdt bladeren, takken en kleine steentjes tegen. De nafilter houdt alle vuildeeltjes tegen, ook minuscule zandkorrels

Naar eigen wens kunt u nog een derde filter installeren: een actieve koolfilter. ‘Regenwater heeft soms een wat aparte geur en kleur. Met een actieve koolfilter wordt dat ongemak weggewerkt.’

Kostprijs

De goedkoopste regenwaterinstallatie kost een paar duizend euro. De prijs verdubbelt als u een krachtiger pomp en een automatisch omschakelsysteem wilt. We geven bij benadering een indicatie van de prijzen van de afzonderlijke onderdelen:

Reservoir

 • in beton: 700 euro.
 • in kunststof: 1.400 euro.

Pomp

 • Zelfaanzuigende pomp: 500 euro.
 • Dompelpomp: 800 euro.

Filter

 • Regenwaterfilter: 300 euro.
 • actieve koolfilter: 200 euro.

Omschakelsysteem (optioneel): 1.900 euro.

Een betonnen regenwaterput kost ongeveer 2.000 euro zonder opties. Met opties kan dat 5.000 euro worden. In de bedragen is de btw niet inbegrepen. Houd ook rekening met de kosten voor graafwerken en het wegvoeren van de grond.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud