Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Energieprijzen 3 jaar aan de ketting

De federale regering verlengt het zogenaamde vangnetmechanisme om de energieprijzen onder controle te houden. Gedurende drie jaar mogen de stroom- en gasprijzen voor gezinnen en kmo's niet hoger zijn dan bij de buurlanden.
Advertentie
©Lieven Van Assche

De vorige federale regering voerde het vangnetmechanisme in om de stijgende energieprijzen een halt toe te roepen. Energieleveranciers mogen daardoor de prijzen pas verhogen als de energiewaakhond CREG daar toestemming voor geeft. De CREG kijkt immers toe op de correcte indexering van de prijzen en vergelijkt eventuele prijsstijgingen met die van vergelijkbare verbruikers in de buurlanden.

De huidige regering wou het vangnetmechanisme aanvankelijk nog één jaar behouden, maar verlengt dit nu toch met drie jaar. Wel zou er volgend jaar een evaluatie komen door de Nationale Bank en de CREG.

Markt is concurrentieel

De energieleveranciers zijn niet te spreken over de verlenging van het vangnetmechanisme. Marc Van den Bosch, de directeur van de leveranciersfederatie FEBEG zegt dat de markt compleet veranderd is de voorbije jaren. 'De politieke motieven voor de invoering van het vangnetmechanisme zijn niet meer actueel. De markt is veel transparanter en de concurrentie scherper.'

Van den Bosch: 'Leveranciers zullen niet zomaar de prijzen kunnen optrekken. In een concurrentiële markt worden ze dan afgestraft door de klanten.'

Distributienettarieven

Het vangnetmechanisme houdt enkele rekening met de evolutie van de zogenaamde energiecomponent van de factuur, met andere woord, de prijs van het eigenlijk gas of elektriciteit. De netwerktarieven en allerlei heffingen, die een groot deel van de totaalfactuur vormen, staan hier los van.

In Vlaanderen wordt verwacht dat de distributienettarieven de komende jaren trapsgewijs flink de hoogte ingaan omdat de huidige tarieven te laag zijn om alle kosten te dekken. De Vlaamse energiewaakhond Vreg maakt vrijdag de nieuwe tarieven voor 2015 bekend.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud