Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Gezinnen met variabele energiecontracten stevenen af op fors hogere factuur

De stijgende prijzen voor elektriciteit en aardgas dreigen de gezinnen met variabele contracten op te zadelen met een meerkost op hun energiefactuur van gemiddeld 133 euro per jaar. Dat becijferde de federale energieregulator CREG.
©Hollandse Hoogte / Werry Crone

De groothandelsprijzen voor elektriciteit en aardgas zijn historisch hoog. Daardoor zal de jaarfactuur van gezinnen met een variabel contract stevig oplopen. Zowat 35 procent van de gezinnen heeft een variabel contract voor elektriciteit en 45 procent voor aardgas. De prijs die ze voor hun energie betalen wordt per maand of per kwartaal aangepast.

Tegenover augustus 2019, wat een normaal jaar was, steeg de jaarfactuur voor elektriciteit van een doorsnee huishouden in augustus met 49 euro. Voor aardgas loopt de gemiddelde stijging op tot 84 euro. Samen bedraagt de stijging van de jaarlijkse energiefactuur gemiddeld 133 euro tegenover augustus 2019.

De stijging is nog groter in vergelijking met 2020, toen de prijzen onder invloed van de coronacrisis uitzonderlijk laag waren. We spreken dan van een klim van 181 euro: 111 euro voor gas en 70 euro voor elektriciteit.

Nog hogere impact

In die cijfers is nog geen rekening gehouden met de komende maanden. De CREG waarschuwt dat de impact nog een stuk groter zal zijn als de stijging van de prijzen in de herfst en de winter aanhoudt. Marktkenners hebben al gewaarschuwd voor aanhoudend hoge elektriciteits- en aardgasprijzen de komende maanden.

De torenhoge energieprijzen hebben geen invloed op de factuur van huishoudens met een vast energiecontract. Voor elektriciteit is dat het geval voor 65 procent van de gezinnen, voor aardgas voor 55 procent. De CREG adviseert huishoudens die voor de prijsstijgingen een vast contract tekenden en dat niet afloopt dan ook om niet te veranderen. 

Wie een nieuw contract moet aangaan of verlengt, krijgt de raad de prijzen goed te vergelijken. Voor consumenten die een vast contract kiezen, is het belangrijk de marktontwikkelingen te volgen. Huishoudens kunnen op hoge afrekeningsfacturen anticiperen door hun voorschot iets te verhogen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud