Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hogere energiefactuur ondanks grotere concurrentie

Huishoudelijke gebruikers zagen tussen 2016 en 2017 hun facturen voor gas en elektriciteit gemiddeld met 7,08 en 5,88 procent stijgen. En dit ondanks de toenemende concurrentie die de Vreg in zijn marktrapport vaststelt.
©Photo News

Op 1 juli 2018 is de markt voor gas en elektriciteit in Vlaanderen 15 jaar volledig vrijgemaakt. Deze liberalisering heeft het landschap van energieaanbieders stevig door elkaar geschud. In 2004 had Engie Electrabel nog 75 procent van de elektriciteitsmarkt in handen. Ook op de gasmarkt was Engie Electrabel een ongenaakbare speler met 85 procent van de leveringscontracten. Intussen is dat aandeel teruggevallen tot respectievelijk 40,7 en 37,4 procent.

Op vijftien jaar tijd zijn er heel wat nieuwe energieleveranciers op de markt gekomen. Het verruimde aanbod heeft de consumenten ertoe aangezet om van leverancier te wisselen. Uit het marktrapport van de Vlaamse energieregulator Vreg blijkt dat in 2017 18,67 procent van de gezinnen van elektriciteitsleverancier wisselde. Bij de kleine ondernemingen wisselde 24,85 procent van elektriciteitsbedrijf

Het positieve effect van de concurrentiedruk op de elektriciteitsprijzen werd teniet gedaan omdat distributiekosten en heffingen stegen.

Ook in de gasmarkt zien we de verbruikers steeds regelmatiger van leverancier wisselen. In 2017 deed 20,85 procent van de gezinnen een overstap en zelfs 28,89 procent van de kleine bedrijven.

Opvallend is dat de grotere concurrentie in de markt niet betekent dat de energiefactuur naar beneden gaat. Dat was aanvankelijk bij het openbreken van de markt wel het geval, maar intussen gaan de prijzen weer in stijgende lijn. In december 2017 lag de gewogen gemiddelde prijs van de contracten op 1.045,67 euro, wat 7,08% hoger is dan het jaar voordien. Voor gas bedroeg de gewogen gemiddelde prijs van de contracten 1.178,42 euro, een stijging met 5,88% tegenover het jaar voordien.

 

De Vreg wijst er in zijn marktverslag op dat het positieve effect van de concurrentiedruk op de prijzen werd teniet gedaan doordat andere onderdelen van de eindfactuur stegen. Dit is vooral het geval voor elektriciteit waardoor de doorsnee elektriciteitsfactuur van een gezin in december 2017 nog slechts voor 29,8% uit de energiekost bestond. De rest van de factuur gaat naar netwerkkosten (43%), heffingen (11,6%), en BTW (15,4%).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud