Netto Het antwoord op al uw geldvragen

'Minder stroom verbruiken spaart kerncentrale uit'

De overheid roept burgers en bedrijven op om deze winter bewuster om te gaan met energie op kritieke momenten. 'Samen kunnen we aan een besparing van 1.000 megawatt geraken, dat komt bijna overeen met een kerncentrale', zegt minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR).
Drie minister van energie (vlnr) : Marie-Christine Marghem (federaal), Celine Fremault (Brussel) en Annemie Turtelboom (Vlaanderen). ©BELGA

De overheid start een grote sensibiliseringsactie rond de dreigende problemen met de stroombevoorrading deze winter. Met de campagne 'Off & we blijven on' worden gezinnen en bedrijven aangemoedigd om minder stroom te verbruiken op piekmomenten in de winter. Als het verbruik kan worden gedrukt wanneer er stroomschaarste dreigt, kan vermeden worden dat het afschakelingsplan in werking moet treden.

©RV

'We roepen op tot solidariteit. Als we ons gedrag aanpassen, zonder in te boeten op comfort of levensstijl, kunnen we vermijden dat andere mensen worden afgeschakeld', zegt Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld). Turtelboom benadrukt dat de kritieke momenten beperkt zijn in de tijd: 'Het gaat om enkele uren 's avonds en slechts twee of drie keer per winter'.

De overheid zal zelf het goede voorbeeld geven en energie besparen bij administraties en overheidsbedrijven. De verlichting kan verminderd worden, de verwarming lager, roltrappen worden uitgeschakeld, de drukkerij kan even worden stilgelegd enzovoort.

De stroomindicator kan u terugvinden op www.offon.be ©RV

Maar ook gezinnen en bedrijven kunnen hun steentje bijdragen, benadrukken de federale en regionale ministers. Taken als strijken, de droogkast opzetten,... kunnen worden uitgesteld tot buiten de kritieke periode, die loopt van 17 tot 20 uur. Dat gebeurt vrijwillig wanneer er een risico is op stroomtekorten.

Als het risico toeneemt kan de overheid bepaalde verbodsmaatregelen instellen. Echt gecontroleerd zal dit niet worden bij gezinnen, klinkt het. Bij bedrijven kan de Economische Inspectie wel optreden als die een verbod zou overtreden. Op momenten dat een afschakeling dreigt kan de overheid immers opleggen om reclameverlichting te minderen of de algemene verlichting te doven na sluitingstijd.

De actie, die vooral via sociale media zal worden gepromoot, kan een besparing van 1.000 megawatt opleveren. Dat komt bijna overeen met een kerncentrale, zegt Marghem.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud