Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Moet u nu van energieleverancier veranderen?

De prijzen voor elektriciteit en gas zijn de voorbije twaalf maanden met respectievelijk 11,5 en 29 procent gezakt. Voor een gemiddeld gezin kan dat een verschil van 545 euro op de energiefactuur maken. Tijd om van energieleverancier te veranderen?

De federale energieregulator CREG maakt maandelijks boordtabellen op waarin kan worden afgelezen hoeveel een factuur voor gas en elektriciteit op jaarbasis bedraagt tegen het op dat ogenblik gangbare tarief. Volgens de berekening van de CREG voor januari 2020 betaalt een gezin met een gemiddeld gasverbruik van 23.260 kW 1.058 euro op jaarbasis. Dat is 426 euro of 29 procent minder dan in januari 2019.

De opvallende daling van de gasprijs wordt toegeschreven aan de zachte winter. De verwarming moest veel minder aan, waardoor er minder vraag naar gas was. ‘Bovendien is er een overaanbod van gas op de internationale markt en is er een grote Europese gasreserve,’ voegt CREG-woordvoerster Sophie Lenoble eraan toe. Ook de daling van de distributienettarieven, goed voor een kwart van de gasfactuur, haalde de totaalprijs naar beneden.

Advertentie

De daling van de elektriciteitsprijs kan ook worden toegeschreven aan de relatief goede productie van windenergie.

Sophie Lenoble
Woordvoerster Creg

Ook de elektriciteitsprijzen zijn in de afgelopen twaalf maanden aanzienlijk verlaagd. Voor een gezin met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh beloopt de jaarfactuur op basis van de tarieven voor januari 915 euro. Dat is 119 euro of 11,5 procent minder dan de 1.033,91 euro van vorig jaar.

Kerncentrales

Het verschil op de elektriciteitsfactuur heeft onder meer te maken met de opstoot van de elektriciteitsprijzen na het nieuws over scheurtjes in de kerncentrales van Tihange en Doel in het najaar van 2018. Afgelopen jaar waren er geen gelijkaardige onheilspellende aankondigingen, waardoor een opwaartse druk op de elektriciteitsprijzen uitbleef.

119
euro
Voor een gezin met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh beloopt de jaarfactuur op basis van de tarieven voor januari 915 euro. Dat is 119 euro of 11,5 procent minder dan de 1.033,91 euro van vorig jaar.

‘Maar de daling kan ook worden toegeschreven aan de relatief goede productie van windenergie,’ voegt Lenoble eraan toe. ‘Bovendien had ook de lage gasprijs invloed op de elektriciteitsprijs, doordat een deel van de elektriciteit door gascentrales wordt geproduceerd.’

De lage prijzen voor energie maken van vandaag het perfecte moment om tarieven te vergelijken en eventueel van leverancier te veranderen. Dat geldt vooral voor wie al langer dan een jaar een contract bij een energieleverancier heeft. Wie dan tegen de huidige tarieven een nieuw contract afsluit, kan voor gas en elektriciteit samen 545 euro besparen. Wie onlangs van contract veranderde, betaalt voor zijn gas en elektriciteit waarschijnlijk al een gunstig tarief en blijft het best zitten. Door te snel te switchen kunt u trouwens promotionele tarieven verliezen die u pas krijgt als u minstens een jaar klant blijft.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.