Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Nieuwe leveranciers drukken energieprijzen

Er komen steeds meer nieuwe spelers bij op de elektriciteits- en gasmarkt in Vlaanderen. Daardoor kan een gemiddeld gezin 220 euro besparen door te kiezen voor de goedkoopste aanbieder.
©ANP XTRA

De Vlaamse energiewaakhond Vreg zegt dat gezinnen en kmo's dankzij de scherpe concurrentie nog heel wat kunnen besparen op de elektriciteits- en gasfactuur. Een gezin dat een gemiddeld contract heeft kan 86 euro besparen op elektriciteit door over te stapppen naar de allergoedkoopste leverancier. Voor gezinnen die met aardgas verwarmen is dat besparingspotentieel 134  euro. 'In totaal gaat het dus om 220 euro op een totaalfactuur van 950 euro', zegt André Pictoel, de voorzitter van het directiecomité van de Vreg. Voor een kmo gaat het om een gemiddeld besparingspotentieel van 919 euro voor elektriciteit en 573 euro voor aardgas, berekende de Vreg.

'Er is een grote strijd om de klant bezig tussen de energieleverancier', constateert Dirk Van Evercooren, de directeur marktwerking van de Vreg. 'Alle klanten varen daar wel bij,  maar actieve klanten die bewust op zoek gaan naar een andere leverancier kunnen daar nog meer voordeel uit halen.'

'Er zijn opvallend veel leveranciers bijgekomen: 10 meer dan in 2013. Heel wat van die nieuwe namen zijn effectief al op de markt klanten aan het zoeken en energie aan het leveren', zegt Van Evercooren. In totaal zijn er nu 44 leveranciers voor elektriciteit en 37 voor aardgas.

Vlaming blijft wisselen

'Ook de klanten waren vorig jaar nog erg actief. Bijna 400.000 gezinnen veranderden van stroomleverancier en ruim 270.000 klanten kozen voor een andere aardgasaanbieder', zegt Van Evercooren. Dergelijke cijfers bevinden zich wel onder de recordcijfers van 2012 en 2013, toen de Vlaming massaal van stroomleverancier veranderde door allerlei overheidscampagnes en sterke concurrentie tussen leveranciers.

Het marktaandeel van de grootste historische speler, Electrabel, neemt nog licht af, maar lang niet zo sterk als de voorbije jaren. 'We zien nu dat er veel klanten verschuiven van de ene nieuwe leverancier naar de andere nieuwkomer', zegt Van Evercooren.

Het overgrote deel van de klanten koos voor een contract van 1 jaar. Bij elektriciteit zijn de contracten met een vaste energieprijs het populairst. Bij aardgas daarentegen kiest de meerderheid van de klanten nog voor een variabel energietarief, dat afhankelijk is van de prijs van aardgas op energiebeurzen.

De Vreg merkt wel op dat de prijsdruk op elektriciteit en aardgas niet tot uiting komt in de totaalfactuur. Die wordt teniet gedaan door de stijging van andere componenten op de factuur. Zo zijn begin dit jaar de distributienettarieven in bijna heel Vlaanderen gestegen. Dat is ondermeer te wijten aan een stijging van de bijdrage voor de steun aan zonnepanelen.

Lage marges

De energiewaakhond blijft echter waakzaam, want de marges van heel wat energieleveranciers bevinden zich dicht bij het nulpunt. 'De leveranciers klagen daarover. Dat kan niet blijven duren. We zullen moeten zien wat de gevolgen daarvan zijn op langere termijn', zegt Pictoel. Consumenten lopen echter geen risico mocht er een leverancier in de financiële problemen komen. 'Daar is een mechanisme voor', klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud