Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Nu ook dynamisch elektriciteitscontract voor kleinere bedrijven

De West-Vlaamse energieleverancier Yuso zet als eerste een dynamisch elektriciteitscontract in de markt waarmee ook kleinere ondernemingen hun gebruik per uur kunnen afrekenen tegen de prijs die de elektriciteit in dat uur kost.
Advertentie
©RV DOC

Grote industriële bedrijven beschikken al langer over de mogelijkheid om met een speciale meter in te spelen op de laagste elektriciteitsprijzen die op de markt worden aangeboden. Die prijzen kunnen erg uiteenlopen. Vandaag schommelt de prijs bijvoorbeeld tussen 50 en 130 euro per mWh. Door het elektriciteitsverbruik van bepaalde toestellen en toepassingen zo veel mogelijk te laten samenvallen met de uren met lage prijzen kunnen de contracten lonen voor de klant.

Dankzij de installatie van de digitale meter kunnen nu ook kleinere bedrijven hun verbruik afstemmen op de marktprijs van elektriciteit. ‘Sinds 1 januari laat de netbeheerder Fluvius toe om als leverancier van die slimme meters de kwartierwaarden te ontvangen’, zegt Jonas Boury, productmanager van Yuso. ‘Dat laat ons toe om de formule die we al toepasten bij grotere industriële gebruikers toe te passen bij kleinere bedrijven met een slimme meter.’

Afname en teruglevering

Yuso biedt zowel een dynamisch afnamecontract als een dynamisch terugleveringscontract aan. Het eerste is bedoeld om elektriciteit van het net te kopen en het tweede om door zonnepanelen opgewekte elektriciteit te verkopen.

De beste prijs voor de verkoop van elektriciteit valt zeker niet altijd samen met het moment waarop de zonnepanelen het meest produceren. Om de injectie van overtollige elektriciteit in het net tegen de beste prijs te kunnen doen wordt een batterij geïnstalleerd waarin de elektriciteit lokaal wordt opgeslagen. Op het ogenblik dat op de markt de beste prijs wordt geboden, wordt dan de elektriciteit die van de zonnepanelen afkomstig is in het net geïnjecteerd.

Alleen professionele klanten

De contracten van Yuso zijn alleen voor professionele klanten bedoeld. De VREG, de Vlaamse regulator voor de energiemarkt, gaat ervan uit dat in de komende weken of maanden ook dynamische contracten voor gezinnen volgen. Meerdere leveranciers hebben aangekondigd in 2021 een dynamisch contractaanbod in de markt te zetten.

De VREG heeft de contracten van Yuso intussen als eerste opgenomen in de V-test, een tool waarmee online elektriciteitscontracten kunnen worden vergeleken. Voordien waren alleen vaste en variabele contracten beschikbaar.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud