Het aantal klachten bij de Ombudsdienst Energie daalt fors. Vorig jaar heeft de dienst in totaal 4.819 klachten ontvangen. In 2012 lag dat cijfer nog op 8.331. Meer dan de helft van de klachten (56,5 procent) waren Nederlandstalig, 43,1 procent Franstalig en 0,4 procent Duitstalig.
Volgens de ombudsdienst is de daling te wijten aan het verminderde energieverbruik tijdens de zachte winter van 2013-2014, de verdere regulering van de (variabele) energieprijzen in 2014, de verlaging van het btw-tarief naar 6 procent op de elektriciteitsfactuur vanaf 1 april 2014 en de inwerkingtreding van het nieuwe consumentenakkoord op 1 januari 2014.
Klachten
De klachten gingen vooral over de verwerking en rechtzetting van metergegevens bij jaarlijkse opname of schatting, bij een defecte meter, bij verhuis of leegstand van een woning (24 procent); de betaling van energiefacturen zoals afbetalingsplannen, (uitblijven van) terugbetalingen, administratieve kosten, betaling via domiciliƫring, waarborgregelingen, (dreiging met) opzegging van energiecontract of afsluitingen ingevolge wanbetaling (20 procent); de (laattijdige) opmaak en leesbaarheid van de energiefacturen (17 procent) en de duidelijkheid van de toegepaste prijzen en tarieven (15,5 procent).
Eind vorig jaar maakte de ombudsdienst een memorandum over aan de federale minister van Energie, Marie-Christine Marghem, met enkele beleidsaanbevelingen: een ruimere toegang tot het recht op sociaal tarief, het versterken van het consumentenakkoord en het uitbreiden naar kmo's, een verbod tot verkopen van energiecontracten aan de deur, het uitbreiden van het vangnetmechanisme en een eenvormige en begrijpbare energiefactuur.