netto

Shoppen voor elektriciteit loont niet altijd meer

Er is geen urgentie meer om snel van energieleverancier te wisselen. ©Photo News

Door de oplopende elektriciteitsprijzen blijven gezinnen met een elektriciteitscontract met vaste prijs doorgaans beter bij hun huidige leverancier.

De elektriciteitsprijzen trekken al sinds het voorjaar aan, maar rijzen vooral de jongste weken de pan uit als gevolg van onzekere elektriciteitsbevoorrading. En dat zult u vroeg of laat voelen in uw stroomfactuur.

In het verleden kreeg u steevast het advies de prijzen te vergelijken en over te stappen naar de goedkoopste leverancier. Maar vandaag zal dat voor velen maar weinig opleveren.

Geen urgentie

‘Er is geen urgentie meer om snel van energieleverancier te veranderen’, stelt de energiewaakhond CREG. Sterker zelfs, de kans is reëel dat u bij een overstap naar een andere leverancier of product niet beter, maar slechter af bent. 

60 procent
Elektriciteitscontract
60 procent van de gezinnen is dankzij een elektriciteitscontract met vast prijs beschermd tegen prijsstijgingen.

De meer dan 60 procent van de gezinnen met een elektriciteitscontract met een ­vaste prijs zijn - zolang hun contract loopt - beschermd tegen prijsstijgingen. De elektriciteitsprijs per kWh blijft identiek tijdens de hele looptijd van het contract, zelfs als dat meerdere jaren loopt. Voor de overgrote meerderheid van gezinnen met zo’n vast contract zal het nadelig zijn nu over te stappen: ze zouden onmiddellijk met de hogere prijzen ­geconfronteerd worden. 

Contracten met een variabele prijs volgen de evolutie van de elektriciteitsmarkt, wat betekent dat de energieprijs door de huidige marktomstandigheden zal stijgen. Ook voor lopende contracten met ­variabele prijs is het niet dringend om van product of leverancier te veranderen.

Lees meer over uw elektriciteitsfactuur in het Netto-katern van De Tijd van zaterdag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect