Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Tariefkeuze voor eigenaars zonnepanelen nog niet zo zeker

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD) is ervan overtuigd dat eigenaars van zonnepanelen bij de overstap naar de digitale elektriciteitsmeter hun nettarief kunnen kiezen. De energieregulator Vreg kantte zich tegen dit principe en lijkt de zaak toch nog in beraad te houden.
Advertentie
Een slimme meter. ©RV DOC

Tijdens een persconferentie donderdag werden de principes van de nieuwe digitale energiemeter toegelicht. Binnenkort komt er ook een informatiecampagne die de Belgische gezinnen duidelijk moet maken wat ze mogen verwachten als vanaf 1 juli de oude mechanische meters vervangen worden door digitale meters.

Zonnepanelen

De gevolgen van de installatie van een digitale meter voor eigenaars van zonnepanelen kwamen uitgebreid aan bod. Als hun installatie van voor eind 2020 dateert zullen ze tot vijftien jaar na de eerste ingebruikname de terugdraaiende teller kunnen gebruiken. In dat geval blijven ze een forfaitair nettarief betalen. Maar ze kunnen ook kiezen voor de nieuwe tariefstructuur en betalen op basis van de energie die ze effectief op het net zetten en eraf halen.

Het advies dateert al van meer dan twee maanden geleden. Als de Vreg hier nog een vervolg aan had willen geven, was dat intussen al gebeurd.
Lydia Peeters (Open VLD)
Minister van Energie

De Vlaamse energieregulator Vreg kantte zich eind maart tegen die keuzemogelijkheid, omdat daardoor discriminatie ontstaat tussen wie wel en wie geen zonnepanelen heeft. De Vreg kan hiermee naar het Grondwettelijk Hof stappen, maar gaf niet aan dat ook van plan te zijn.

Keuze houdt stand

Lydia Peeters gaat ervan uit dat de keuzemogelijkheid voor eigenaars van zonnepanelen standhoudt. ‘We hebben alle elementen uit het advies van de Vreg kunnen weerleggen,’ zegt de minister. ‘Het advies dateert al van meer dan twee maanden geleden. Als de Vreg hier nog een vervolg aan had willen geven, was dat intussen al gebeurd.’

Maar stilte betekent nog niet dat de zaak helemaal afgerond is voor de Vreg. 'Deze kwestie wordt nog besproken binnen de Vreg,' zegt Vreg-directeur Dirk Van Evercooren. 'Er is dus nog geen besluit over genomen.'

De installatie van de digitale meters zal overigens de energiefactuur verhogen. De kost wordt gespreid over alle klanten en bedraagt volgens Fluvius 15 euro per jaar voor de elektriciteitsmeter en 12 euro per jaar voor de gasmeter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud