Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Vlaamse premie voor wie thuisbatterij installeert

Een premie van maximaal 3.200 euro moet de aankoop van een thuisbatterij om stroom op te slaan aantrekkelijker maken.
Met een thuisbatterij kunt u energie die uw zonnepanelen produceren maar die u niet onmiddellijk gebruikt opslaan. ©Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

De premie kan ten vroegste op 1 augustus worden aangevraagd. Voorlopig kunt u ze tot eind 2020 verkrijgen, heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD). Het besluit moet wel nog voor advies naar de Raad van State.

'Batterijen maken de productie van groene stroom interessanter', zegt Peeters. Met een thuisbatterij kunt u energie opslaan van bijvoorbeeld zonnepanelen, als die niet onmiddellijk wordt gebruikt.

Met een thuisbatterij kunt u energie opslaan van bijvoorbeeld zonnepanelen, als die niet onmiddellijk wordt gebruikt.

Momenteel wordt die stroom op het net gezet, waarvoor de eigenaars van zonnepanelen een prosumententarief betalen. Met een thuisbatterij kunt u die stroom later gebruiken. Zo wordt het distributienet op piekmomenten niet overbelast.

Een batterij voor huishoudelijk gebruik heeft een capaciteit tussen 4 en 8 kW. Maar zulke batterijen zijn duur. De zwaarste modellen kosten tot 8.000 euro. 'Met een premie geven we dat extra duwtje in de rug', zegt Peeters. Het gaat om een premie van 250 euro per kW, met een maximum van 3.200 euro per aansluitingspunt of 35 procent van de investeringskosten.

Digitale meter

U moet wel aan enkele voorwaarden voldoen. Zo is de premie alleen van toepassing op milieuvriendelijke batterijen, bijvoorbeeld op basis van zoutwatertechnologie. Een loodbatterij is uitgesloten. De batterij moet ook geplaatst worden door een erkend installateur.

Om het apparaat aan te sturen is een digitale meter nodig. Die meters worden vanaf 1 juli geĆÆnstalleerd. Wie er nog geen heeft en een batterijpremie aanvraagt, krijgt de kosten voor de installatie terugbetaald.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud