Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Wat kosten de energievreters in uw huis?

De dreiging van een afschakeling volgende winter heeft alvast een piek veroorzaakt in de aandacht voor ons elektriciteitsverbruik. Welke energievreters in onze woning kosten ons het meest?
©Ger Loeffen/Hollandse Hoogte/Hollandse Hoogte

Of u het nu doet uit een soort burgerzin om pieken in de stroomvraag te milderen, dan wel om uw eigen factuur te drukken, een toertje door uw woning op zoek naar de grootverbruikers kan winst opleveren.

©Mediafin
Advertentie

Start uw rondgang het best in uw keuken, bijkeuken of washok: wat lucht of water opwarmt, verbruikt doorgaans veel energie. U kan het verbruik van uw droogkast, wasmachine of vaatwasser binnen de perken houden, door bijvoorbeeld meer te drogen op het droogrek, door slechts bij uitzondering op hoge temperatuur te wassen en door uw vaatwasser enkel aan te schakelen als die goed vol zit - in dat geval kan u ook niet zuiniger afwassen met de hand.

Als uw toestellen stilaan een gezegende leeftijd bereiken, moet u misschien zelfs overwegen ze te vervangen. Volgens OVAM bespaart u jaarlijks zowat 40 euro aan elektriciteit en nog eens tot 15 euro op uw waterfactuur als u een 15 jaar oude vaatwasser vervangt door een nieuw energiezuinig exemplaar (A+++). Zelfde verhaal en gelijkaar- dige winst met wasmachines.

Ook een oude koelkast vervangen kan tientallen euro’s minder betekenen op uw elektriciteitsfactuur. We moeten u allicht niet meer leren dat u voeding laat afkoelen voor u het in de vriezer stopt, maar ontdooit u de vriezer regelmatig? En wist u dat de koelkast best een tiental centimeter van de muur af staat?

Meer details over de inschatting van het gebruik van elk toestel vindt u via www.tijd.be/jaarverbruik.

Kijkt u uit naar een nieuw tv-toestel, weet dan dat een ledscherm het zuinigst is - een plasma-tv kan daar lang niet tegenop. Let wel: het aangegeven verbruik is gebaseerd op fabrieksinstellingen. Veel mensen passen die nog aan waardoor hun verbruik veelal wat hoger uitkomt. In een donkere omgeving volstaan echter wat minder helderheid en contrast, met een lager verbruik tot gevolg.

Kies liefst een toestel met een aan/uit-schakelaar, en zet het dan ook uit. Idem voor een decoder of dvd-recorder (als er niets geprogrammeerd is). Het zijn notoire sluipverbruikers. Valt wel mee, dat sluipverbruik van die opladers of dat klokje op de oven? Consequent uitschakelen levert veel gezinnen tot 10 procent minder verbruik op.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.