Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat u moet weten over de premie voor een thuisbatterij

Het Vlaamse premiesysteem voor thuisbatterijen is gewijzigd sinds 1 april. Het basisbedrag per kilowattuur is gestegen, maar de premie daalt jaar na jaar om tegen 2025 uit te doven.
Advertentie
©rv

Met een thuisbatterij kunt u de elektriciteit opslaan die uw zonnepanelen overdag produceren om die later te gebruiken. Sinds het arrest van het Grondwettelijk Hof in januari over de terugdraaiende teller wordt de thuisbatterij als een mogelijke oplossing voor zonnepaneeleigenaars naar voren geschoven.

Wie zo’n thuisbatterij installeert, kan een premie krijgen van de Vlaamse overheid. Die bedroeg aanvankelijk 250 euro per kWh, met een maximumbedrag van 3.200 euro. Sinds 1 april ligt het basisbedrag 50 euro hoger, op 300 euro/kWh. Dat bedrag geldt voor de eerste 6 kWh. Voor de volgende 6 tot 9 kWh bedraagt de premie 250 euro/kWh. Per batterij gaat het om maximaal 2.550 euro. Let wel: de premie kan nooit meer bedragen dan 40 procent van de investeringskosten.

Niet alleen werd het basisbedrag verhoogd, de premie wordt ook verlengd tot in 2024. Maar om oversubsidiëring te vermijden en omdat batterijen snel goedkoper worden, zal de premie elk jaar afnemen (zie tabel). Vanaf 2025 wordt niet meer in een premie voorzien.

Om recht te hebben op de premie moet u de aanvraag uiterlijk zes maanden na de laatste factuur indienen. Ook moet de batterij geplaatst worden door een elektrotechnisch installateur. De hoofdmeter moet een digitale meter zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud