Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Wat u moet weten over de Turteltaks: 100 euro of meer?

De Vlaamse heffing op elektriciteit veroorzaakte de voorbije weken heel wat commotie, zeker nadat bijkomende details over de heffing van 100 euro waren vrijgekomen. Hoeveel moet u nu betalen, en wanneer?

De heffing die de Vlaamse regering invoert om de historische schuld van de groenestroomcertificaten weg te werken, is u allicht bekend onder haar bijnaam Turteltaks. Nadat ze rond half oktober bekend werd gemaakt, raakten de voorbije weken de details bekend. Hoog tijd voor een overzicht.

1. Doorsnee gezin betaalt 100 euro

De basisboodschap is: het doorsnee gezin betaalt 100 euro heffing. Met doorsnee wordt dan bedoeld: een gezin dat zijn jaarlijks elektriciteitsverbruik onder 5 Mwh (= 5.000 Kwh) kan houden. Het gemiddelde gezin verbruikt ongeveer 3.500 Kwh, dus u mag al wat meer verbruiken dan dat vierpersoonsgezin om nog onder 5.000 Kwh te blijven. Volgens de Marktmonitor van de Vlaamse energieregulator Vreg weten slechts vier op de tien Vlamingen hoeveel ze verbruiken. Van wie het wél weet, gaf slechts 12 procent aan meer dan 5.500 Kwh te verbruiken. Gaat uw verbruik boven 5 Mwh, dan wordt de heffing wat hoger: 130 euro voor wie tussen 5 en 10 Mwh verbruikt.

©Patrick dhaeyere

2. Elektrisch verwarmen leidt tot hogere heffing

Voor wie elektrisch verwarmt, en daarbij geen eigen elektriciteitsproductie (bijvoorbeeld van zonnepanelen) kan inzetten, wordt het behoorlijk lastig om onder 10.000 KwH (of 10 Mwh) te blijven. Volgens dezelfde Marktmonitor draait bij 10 procent van de gezinnen de hoofdverwarming op elektriciteit. Volgens cijfers van de Vreg verbruikt een groot gezin dat verwarmt op elektriciteit en ook een elektrische boiler heeft voor warm water, in een jaar tot 20 Mwh. Voor zulke grotere verbruikers zal de heffing 290 euro belopen, of zelfs 770 euro als ze boven 20 Mwh uitkomen. Voor wie zelf via zonnepanelen of een andere installatie stroom produceert, zal het nettoverbruik (verbruik min eigen productie) met een goed geproportioneerde installatie in principe onder 5 Mwh blijven.

3. Appartementsbewoners betalen tweede keer

Ook een andere groep gebruikers zal meer dan 100 euro betalen. Wie in een appartementsgebouw woont met een aparte elektriciteitsmeter voor het verbruik in gezamenlijke ruimtes, zoals voor de verlichting van de traphal of de liften, krijgt op die aparte factuur ook nog eens de heffing aangerekend. Wordt deze factuur gedeeld door pakweg tien gezinnen, dan betekent dat dus 10 euro extra per gezin. Is het echter een klein gebouw met maar twee of drie appartementen, dan delen minder gezinnen de heffing. Let wel: dat is enkel zo als er een aparte teller en rekening is voor de gezamenlijke delen van het gebouw. In panden met weinig appartementen - zoals opgedeelde voormalige eengezinswoningen - is er vaak geen aparte meter voor het verbruik van de deurbel en de verlichting in de hal, maar valt die onder het verbruik van de bewoners.

4. Komt er nog 21 procent btw bij?

Neen, op de heffing wordt geen btw geheven.

5. Hoe lang gaan we die taks betalen?

Tot nader order moet de Turteltaks vijf jaar betaald worden, van 2016 tot en met 2020. In 2016 begint ze vanaf 1 maart te lopen.

6. Wanneer moeten we de heffing betalen?

De heffing wordt toegevoegd bij de jaarlijkse afrekening. Wellicht zal dat bij de eerste jaarafrekening die u in de loop van 2016 ontvangt, nog niet de volledige 100 (of meer) euro zijn. Stel dat u in mei een jaarafrekening krijgt, die loopt tot april 2016. Dan betaalt u via die afrekening al de heffing voor de maanden maart-april 2016, of een zesde van het jaartarief. Bij de volgende afrekening die in mei 2017 in de bus valt, betaalt u de heffing voor de maanden mei-december van 2016 plus de maanden januari-april 2017. Concreet betaalt u op dat moment dus het volledige jaartarief, aangezien het samen om twaalf maanden gaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud