Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Zo wapent u zich tegen de stroomonderbreking

Met de winter in zicht komt ook de vrees voor stroomonderbrekingen opnieuw in de aandacht. Assuralia, de federatie van verzekeraars, formuleert verschillende tips waarmee particulieren zich kunnen wapenen tegen die geplande stroomonderbrekingen.
©Photo News

1. Ga verstandig om met elektriciteit: verminder je verbruik door over te stappen naar spaarlampen, door toestellen die in standby staan uit te schakelen,... Minder verbruik, ook daar waar geen afschakeling gepland is, betekent minder risico op stroomuitval: het komt ons allen ten goede.

2. Plan vooraf het verbruik van elektriciteit in functie van aangekondigde afschakelingen: stel bijvoorbeeld (vaat)wassers in op gunstige uren, denk er aan om je e-mailverkeer buiten de uren van stroomuitval gedaan te hebben, laad je gsm van tevoren op, enz.

3. Voorzie als je voor bepaalde doeleinden continue stroom nodig hebt, alternatieve energievoorziening of bescherming indien stroomuitval dreigt: denk aan waterpompen die je kelder drooghouden, zuurstoftoevoer in een aquarium, enzovoort.

4. Zorg voor noodvoorzieningen als zaklampen en kaarsen, maar denk er ook aan om voldoende (oplaadbare) batterijen op te slaan.

5. Onderneem geen onnodige verplaatsingen. Zorg voor extra zichtbaarheid op de weg met fluovestjes, kledij met reflecterende strips of led-verlichting van fietsers en voetgangers als de straatverlichting uitvalt.

7. Wees extra voorzichtig in het verkeer bij uitval van de verkeerslichten.

8. Hou rekening met de noodzaak om toestellen, die niet automatisch opnieuw in werking treden bij het herstel van de stroomvoorziening, manueel in te schakelen. De meeste thermostaten of ketels zorgen voor automatische hervatting van de verwarming, maar systemen waar de waakvlam uitdooft moet je zelf opnieuw opstarten. Regel dat met een buur als je langer afwezig bent of als het om een onbewoond buitenverblijf gaat: brandverzekeringen dekken waterschade bij vrieskou alleen als het gebouw verwarmd of de installatie (waterleidingen, ketels, machines) leeggemaakt is.

9. Weet dat alarminstallaties en rookmelders doorgaans hun eigen energiebron (accu of batterij) hebben. Ga na of dat ook in jouw geval zo is. Je bescherming komt dan niet in het gedrang bij stroomuitval.

10. Volg gebruiksaanwijzingen bij het inschakelen van noodaggregaten, ga na of het gekeurd materiaal betreft, en raadpleeg desnoods een installateur. Verbind het aggregaat met je toestellen en niet met je elektrische installatie. Test het vóór de afschakeling. Ga verstandig om met de opslag van de brandstof die je daarvoor opslaat, liefst in kleine hoeveelheden.

11. Schakel bij stroomuitval alle gevoelige toestellen keurig uit (modems, decoders, computers en andere elektronica) of bescherm ze met een beveiligingsstopcontact. Het tijdstip van de uitval zal immers vooraf aangekondigd worden. Verlichting, koelkasten en dergelijke zijn niet gevoelig voor stroomuitval en hoef je niet van tevoren uit te schakelen. Als de stroom terug beschikbaar is, naarmate de cabines een na een de elektriciteit opnieuw verdelen, kan je je elektronica weer aanschakelen.

12. Volg de informatie van de overheid (gemeentebestuur en federale overheid), vind meer informatie via Elia en de FOD Economie, en stel de vragen die je zou hebben op het gratis nummer 0800 120 33.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud