Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Zonneboiler vergt meer groene overtuiging

Bij de zonnekaart krijgt u ook een berekening over de terugverdientijd van een zonneboiler. Die valt echter relatief lang uit.
Advertentie
©BELGA

Een thermisch zonnepaneel gebruikt de zonnestraling om water op te warmen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het water rechtstreeks gebruikt worden of wordt het nog naverwarmd.

Daardoor is er een besparing op de brandstof voor het sanitaire water. Die besparing tikt evenwel niet snel aan. De berekeningen bij de zonnekaart leveren een ontmoedigend financieel plaatje op. We probeerden wat adressen uit en kregen terugverdientijden te zien tussen 19 en 22 jaar. De premie die velen kunnen krijgen, is daarin al meegerekend (maximaal 40 procent van de factuur, begrensd op 2.750 euro).

De investering voor een gezin van vier met een doorsnee waterverbruik ligt rond 5.000 euro (inclusief naverwarming en btw-tarief van 6 procent). Tegenover het volledig verwarmen van het sanitair water met gas bespaart dat gezin slechts 155 euro per jaar.

Het gaat hier om een weergave van een ‘gemiddeld’ rendement, benadrukt het Vlaams Energieagentschap (VEA). ‘Een zonneboilersysteem is vrij complex en afhankelijk van het gebruikersgedrag. Het rendement kan in de praktijk sterk verschillen, bijvoorbeeld door de afstand tussen de zonnecollector op het dak en het opslagvat voor warm water. Een installateur moet op basis van individuele, accuratere gegevens een nauwkeurigere schatting maken. De calculator bij de zonnekaart is maar een eerste schatting.’

De gasprijs is momenteel uitgesproken laag, merkt het VEA nog op, niemand kan zeggen of dat zo blijft.

‘Het plaatje valt gunstiger uit als je kiest voor een zonneboiler op het moment dat je oude boiler aan vervanging toe is’, verduidelijkt Roger Vanparys, de specialist van Test-Aankoop. ‘Een elektrische boiler kost zowat 750 euro, of 1.500 euro als hij gekoppeld is aan de verwarming. Die uitgave vermijd je.’

In het beste geval is de terugverdientijd zeven jaar, in het slechtste meer dan 25 jaar.

Test-Aankoop rekende een rist scenario’s uit: voor grote en kleine gezinnen, die voordien met gas, elektriciteit of stookolie het water verwarmden. ‘In het beste geval was de terugverdientijd zeven jaar, bij een groot gezin dat voorheen stookolie gebruikte’, zegt Vanparys. ‘Maar we zagen ook scenario’s van ruim 25 jaar. Voor kleine gebruikers is het moeilijk de investering rendabel te krijgen.’ Bovendien vergt een zonneboiler meer onderhoud en herstellingen dan fotovoltaïsche panelen.

Maar er is ook een ecologisch argument. Door de zonnewarmte te benutten, draagt u uw steentje bij voor een betere luchtkwaliteit. En voor een zonneboiler is een veel minder groot dak nodig. Wie weinig ruimte heeft, kan zijn ecologische bekommernis toch in de praktijk brengen met een zonneboiler.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud