netto

Ook gedeeltelijke erfenissprong wordt mogelijk

Het wordt mogelijk om voor overlijden afspraken te maken met je kinderen over schenkingen aan de kleindkinderen in een erfovereenkomst. ©Ger Loeffen/Hollandse Hoogte/Hollandse Hoogte

Het wordt mogelijk om een erfenis ‘gedeeltelijk’ te verwerpen in het voordeel van kinderen. Dat meldde de minister van Justitie Koen Geens ( CD&V) in het parlement.

Sinds begin 2013 kunnen ouders een erfenis verwerpen in het voordeel van hun kinderen. Dit kan een optie zijn als de ouders hun schaapjes op het droge hebben en hun kinderen financieel een duwtje in de rug willen geven. Maar in de praktijk werd die mogelijkheid nauwelijks benut, zo bleek uit een rondvraag van De Tijd bij Belgische notarissen.

Het grootste struikelblok is dat de ouders de erfenis volledig moeten verwerpen. De ouders kunnen niet beslissen om bepaalde goederen uit de erfenis te houden en andere goederen aan hun kinderen door te geven. Het is alles of niets.

In antwoord op een vraag van Open-VLD parlementslid Carina Van Cauter, meldde Geens donderdag dat een gedeeltelijke erfenissprong mogelijk wordt in het raam van de vernieuwing van het erfrecht. Geens verwacht dat die hervorming voor de zomer rond zal zijn. Zo zou iemand de spaarcenten van zijn overleden vader kunnen houden en het huis kunnen doorspelen aan zijn zoon of dochter.

De hervorming belooft nog een belangrijke vernieuwing. ‘Voortaan zou een opa (of een oma) met zijn kinderen een overeenkomst kunnen sluiten over schenkingen aan de kleinkinderen’, zo zei Geens.

'Schenkt een grootouder een som geld (of een ander goed) aan een kleinkind, dan zou de ouder van dat kleinkind ermee kunnen instemmen dat die schenking wordt aangerekend op zijn wettelijk erfdeel. Zo vermijd je discussies met de andere kinderen van opa of oma’, verduidelijkt Van Cauter. 'De schenking aan het kleinkind wordt dan in mindering gebracht van het wettelijk erfdeel van zijn ouder'.

Tot nu zijn afspraken over de verdeling van een erfenis verboden zolang de erflater niet is overleden. Daarin komt dus verandering . Volgens Van Cauter dringt Open VLD al langer aan op de mogelijkheid om erfovereenkomsten op te stellen.

‘Met overeenkomsten afgesloten voor het overlijden van de erflater, kunnen ook andere pijpunten worden weggewerkt’, besluit Van Cauter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect