Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Tommelein mikt op 100 miljoen uit ontdoken erfenissen

Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open VLD) verwacht veel van de Vlaamse fiscale regularisatie die maandag van start gaat. Hij mikt voor dit jaar op een opbrengst van 100 miljoen euro.
Advertentie
In navolging van zijn federale collega Johan Van Overtveldt (links) hoopt minister van Begroting Bart Tommelein met de fiscale regularisatie ook de Vlaamse begroting te spijzen ©Photo News

Met de Vlaamse fiscale regularisatie kunnen ontdoken erf- en schenkbelasting aangegeven worden. Specialisten erkennen dat er vraag is naar een procedure om zwarte erfenissen en schenkingen recht te zetten. ‘In de helft van de dossiers met zwart geld, zit ook een erfenis’, aldus antiwitwasexpert Dave van Moppes van Tuerlinckx Advocaten. 

Belastingzondaars

Tommelein mikt er op dat veel ‘oude dossiers’ boven water zullen komen en dat de Vlaamse Belastingdienst belastingen kan heffen op geld waar ze anders niet aan kan omdat het verjaard is. Hij wordt in die overtuiging alvast gesterkt doordat zijn federale collega Johan Van Overtveldt (N-VA) eerder liet weten dat in de federale fiscale regularisatieprocedure driekwart van de dossiers betrekking heeft op verjaarde kapitalen.

Tommelein hoopt dat de belofte van strafrechtelijke immuniteit en het ‘redelijke boetetarief van 37 procent’ belastingzondaars zal aansporen hun verjaarde zwarte erfenissen te witten.

Eerlijke belastingbetaler

Tegenstanders van fiscale regularisatie vinden dat ‘voordeeltarief van 37 procent’ daarentegen een slag in het gezicht van wie wel eerlijk zijn belastingen betaalt. Want wie erft van een broer, zus, tante, oom of niet-familielid, betaalt daar tot 65% op. 

Uit cijfers die de redactie opvroeg bij de Vlaamse Belastingdienst blijkt dat die eerlijke erfgenamen gemiddeld bijna 10.000 euro erfbelasting betalen op hetgeen zij erven. Jaarlijks int Vlaanderen in totaal om en bij de 1,3 miljard euro erfbelasting uit 61.000 nalatenschappen waar 131.000 erfgenamen bij betrokken zijn. Per erfenis komt dat eer op 22.200 euro erfbelasting. Schenkers betaalden vorig jaar bijna 380 miljoen euro aan schenkbelasting.

Meer over hoe u ontdoken erf- en registratiebelasting kunt regulariseren vanaf maandag, leest u in het Netto-katern van De Tijd zaterdag. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud