Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Vlaamse fiscus raakt niet meer aan uw erfenisplanning

Wie zijn erfenis al geregeld heeft, hoeft zijn planning niet meer aan te passen als de Vlaamse fiscus zou beslissen de techniek die hij daarvoor gebruikte anders te belasten. Voortaan geldt een nieuwe belastingwijze enkel voor planningen opgesteld na die wijziging.

De Vlaamse belastingdienst (Vlabel) is sedert 2015 verantwoordelijk voor de belastingen die u moet betalen als u schenkt of erft. Sindsdien publiceert de Vlaamse fiscus regelmatig ‘standpunten’ op zijn website. Daarin laat hij weten op welke wijze hij belastingen zal heffen op concrete technieken die gebruikt worden om te schenken of om zijn erfenis te plannen.

©Jacques Moeraert

Vaak wijkt die manier van belasten af van de wijze waarop de federale overheid dat tot eind 2014 deed. Het stuitte het fiscalisten en vermogensplanners tegen de borst dat die ‘standpunten’, alvast in hun ogen, retroactief gelden. Want ook wie zijn planning had uitgewerkt vóór Vlabel zijn ‘standpunt’ bekendmaakte maar pas na die datum overleed, wordt belast volgens de nieuwe richtlijnen.

Vlabel geeft nu gehoor aan die kritiek, laat David Van Herreweghe, administrateur-generaal van Vlabel weten aan de redactie. ‘Voortaan gelden nieuwe standpunten systematisch enkel voor nieuwe planningen, niet voor al gemaakte planningen. De erfenis van wie overlijdt na de bekendmaking van het ‘standpunt’ wordt belast op de ‘oude’ wijze als de erfgenamen kunnen aantonen dat de planning voor die datum werd opgemaakt. Op die manier willen we rechtszekerheid bieden door vast te leggen dat de regels niet wijzigen eens een planning gemaakt is’, zegt Van Herreweghe.

Up-to-date

Wie dus al een erfenisplanning heeft uitgewerkt, hoeft niet op zoek te gaan naar een nieuwe ‘belastingvrije route’. Vermogensplanners en private bankiers hoeven hun cliënten evenmin nog te waarschuwen dat de door hen geadviseerde planning aangepast moet worden omdat ze fiscaal niet meer up-to-date is.

Ook zullen nieuwe ‘standpunten’ in de toekomst niet meer onmiddelijk ingaan vanaf de dag van de bekendmaking. Voortaan zal Vlabel aankondigen vanaf welke dag de nieuwe belastingwijze in werking zal treden. Dat moet de adviseurs de mogelijkheid geven zich voor te bereiden op de nieuwe fiscale realiteit. Of om nog snel gebruik te maken van de ‘belastingvrije route’ vooraleer de deur daarvan op slot wordt gedaan.

Belasting vermijden met burgerlijke maatschap kan niet meer

Vlabel-baas David Van Herreweghe kondigt de nieuwe werkwijze van de Vlaamse Belastingdienst aan naar aanleiding van een nieuw ‘standpunt’ over het schenken met voorbehoud van vruchtgebruik van een burgerlijke maatschap.

Waarover gaat het? Een burgerlijke maatschap is een vehikel waarmee schenkers toch controle kunnen behouden over de goederen die ze er in onder brengen, bijvoorbeeld de aandelen van een effectenportefeuille. Net als die aandelen zelf kunnen ook de deelbewijzen van die maatschap worden geschonken met voorbehoud van vruchtgebruik, zodat de oprichters-schenkers de dividenden kunnen blijven opstrijken. Twee vliegen in een klap dus: door de aandelen onder te brengen in de maatschap behoudt de schenker de controle over de beleggingsporfetuille en door het voorbehoud van vruchtgebruik behoudt hij ook de inkomsten ervan, zoals de dividenden of de intresten.

De vraag was gerezen hoe Vlabel aankijkt tegen die constructie nadat hij midden vorig jaar de ‘kaasroute’ de pas had afgesneden. Sindsdien heft hij erfbelasting op een bankgift met voorbehoud van vruchtgebruik verleden door een Nederlandse notaris waar geen schenkbelasting op betaald werd, zelfs als die schenking meer dan drie jaar voor het overlijden plaatsvond. Vermogensplanners schoven toen de burgerlijke maatschap als belastingvrij alternatief naar voren. Vlabel laat nu echter weten dat, als er geen schenkbelasting betaald wordt, hij de burgerlijke maatschap zal onderwerpen aan erfbelasting. Dat geldt vanaf 1 juni.

Lees meer over de beslissing van de Vlaamse fiscus in het Netto-katern van De Tijd dit weekend.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.