Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Al 126.000 Belgen bepaalden wie hun zaken regelt op hun oude dag

Steeds meer Belgen laten een zorgvolmacht opmaken. Daarmee duidt u iemand aan die uw zaken beheert op de dag dat u daar niet meer toe in staat bent.
Met een zorgvolmacht kunt u ook aangeven naar welk rust- en verzorgingstehuis u wil verhuizen als u uw zaken niet meer zelf kunt regelen. ©Siska Vandecasteele

In de eerste zes maanden van dit jaar werden gemiddeld 4.600 zorgvolmachten per maand geregistreerd, tegenover gemiddeld 2.900 per maand in de eerste jaarhelft van 2018, zo blijkt uit cijfers van notarisfederatie Fednot.

Sinds de invoering van het systeem in september 2014 staat de teller op 126.000 zorgvolmachten. Met zo'n zorgvolmacht kunt u op papier één of meerdere personen aanduiden om uw facturen te betalen, uw bankrekeningen te beheren, uw huurgelden en pensioenen te innen, uw belastingaangifte op te maken of uw belastingen te betalen, ... als u daar zelf niet meer toe in staat bent.

Rusthuis

Tot eind februari kon u alleen een volmacht geven voor beslissingen over uw vermogen. Sinds 1 maart kunt u, naast de financiële zaken, ook schikkingen treffen over bijvoorbeeld het rust- en verzorgingstehuis waar u opgenomen wilt worden.

500
Kostprijs zorgvolmacht
De kostprijs voor het opstellen van een zorgvolmacht schommelt tussen 300 en 500 euro.

Een zorgvolmacht moet geregistreerd worden in het Centraal Register van Lastgevingsovereenkomsten. Die registratie kost 18,15 euro. Als de zorgvolmacht wordt opgesteld door een notaris, zal die de volmacht altijd registreren. In andere gevallen moet u de registratie vragen via de griffie van het vredegerecht.

Let wel: in sommige gevallen is een tussenkomst van een notaris verplicht. Bijvoorbeeld als u de verkoop van vastgoed en bepaalde schenkingen wilt opnemen. De kostprijs voor het opstellen van een zorgvolmacht hangt af van de complexiteit van het dossier. Reken op 300 à 500 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud