Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Al 20.000 Belgen verwerpen nalatenschap dit jaar

In de eerste jaarhelft van 2019 maakten 19.602 Belgen gebruik van de mogelijkheid om nalatenschappen met vooral schulden kosteloos te verwerpen. Dat zijn er 1.000 meer dan tijdens de tweede jaarhelft van 2018.
Advertentie

Uit cijfers van de Federatie van het Notariaat (Fednot) blijkt dat er sinds 1 maart 2018 – de start van de metingen - 51.497 erfgenamen gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om de nalatenschap kosteloos te verwerpen. Het gaat dan om zogenaamde ‘deficitaire nalatenschappen’. Dat zijn nalatenschappen die meer schulden dan activa hebben.

De kosteloze verwerping is mogelijk voor alle nalatenschappen waar niet meer dan 5.000 euro in zit.

Het is mogelijk om een deficitaire nalatenschap ‘gratis’ te verwerpen. Meer nog, de kosteloze verwerping is mogelijk voor alle nalatenschappen waar niet meer dan 5.000 euro in zit.

Om een erfenis kosteloos te verwerpen, kunt u sinds 3 augustus 2017 alleen nog terecht bij de notaris. U hoeft niet meer naar de rechtbank. ‘Daardoor is het verwerpen eenvoudiger en laagdrempeliger geworden’, zegt notaris Bart van Opstal, de woordvoerder van Notaris.be.

Boedelbeschrijving

Als u niet weet of de overleden persoon schulden had of hoeveel, dan kunt u de nalatenschap ook aanvaarden ‘onder het voorrecht van een boedelbeschrijving’. In dat geval zal de notaris, op kosten van de erfgerechtigde, een inventaris of ‘een boedelbeschrijving’ opmaken. Zo krijgt u een gedetailleerd overzicht van wat de erflater had op de dag van overlijden en van de eventuele schulden die hij dan nog moest betalen.

Bij een aanvaarding onder het voorrecht van een boedelbeschrijving moet u nooit meer aan de schuldeisers van de overledene betalen dan de waarde van de goederen die hij nalaat. In het slechtste geval draait uw erfenis uit op een nuloperatie. Sinds 1 maart 2018 zijn er 5.270 Belgen die dat hebben gedaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud