Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Elke maand verwerpen 3.200 Belgen een erfenis

Sinds maart 2018 hebben al 93.021 Belgen een erfenis verworpen. Dat komt neer op gemiddeld 3.208 verworpen nalatenschappen per maand, blijkt uit cijfers van de notarissen.
Advertentie
©Filip Ysenbaert

Een erfgenaam kan gratis afstand doen van een erfenis als de overledene meer schulden nalaat dan opbrengsten, of als het bedrag dat hij of zij erft na aftrek van alle schulden niet hoger is dan 5.219,21 euro. Dat bedrag wordt om de drie jaar geïndexeerd.

Wie een erfenis wil verwerpen, moet daarvoor een verklaring laten opmaken door de notaris. De kosten worden gedragen door een fonds.

5.219
euro
Als u, na aftrek van alle schulden, niet meer dan 5.219,21 euro erft, kan u gratis afstand doen van een erfenis.

Ook geen persoonlijke spullen

Door een nalatenschap te verwerpen wordt vermeden dat de schuldeisers van de overledene voor de betaling van die schulden bij de erfgenamen aankloppen. 'Het gevolg is wel dat de erfgenaam afstand doet van alle goederen uit de nalatenschap van de overleden persoon en ook geen persoonlijke spullen zoals foto's uit die nalatenschap kan opeisen', klinkt het.

In theorie heeft u 30 jaar de tijd om een nalatenschap te verwerpen, maar u wacht daar best niet te lang mee. 'Anders bestaat het risico dat u iets doet dat toch als 'een stilzwijgende aanvaarding' van de nalatenschap wordt aanzien en moet u de schulden van de overledene toch nog betalen’, waarschuwt notaris Carol Bohyn.

Of nog: 'Als u zou overlijden zonder dat u de erfenis verwierp, dreigen uw kinderen de dupe te worden.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud