Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Erfenis verwerpen wordt makkelijker

De procedure wordt eenvoudiger voor wie een erfenis wil verwerpen of zekerheid wil hebben dat de overledene meer bezittingen dan schulden heeft. Het volstaat voortaan om bij de notaris langs te gaan.
©Shutterstock

Erft u van een overledene die meer schulden dan bezittingen heeft? Om te vermijden dat u voor de schulden moet opdraaien, kunt u de erfenis verwerpen. U krijgt dan geen nagelaten bezittingen of geld, maar u moet evenmin de schulden of successierechten betalen.

Twijfelt u of er meer bezittingen dan schulden zijn, dan kunt u de erfenis aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving. Er wordt dan een inventaris - een boedelbeschrijving - gemaakt van alles wat de overledene nalaat. ‘Blijkt dat er meer schulden dan bezittingen zijn, dan is het niet meer mogelijk de erfenis alsnog te verwerpen’, zegt notaris Marc Sobrie. ‘Maar door de werkwijze heeft u de zekerheid dat u nooit meer schulden zal moeten betalen dan het actief dat u ontvangt.’ U vermijdt met andere woorden dat u uw eigen centen zou moeten aanspreken om de schulden van de overledene te betalen.

Tot voor kort moest u voor een verwerping of een aanvaarding onder voorrecht van boedelbeschrijving langsgaan bij de rechtbank van eerste aanleg van het arrondissement waar de overledene woonde. Erfde u van een verre tante die in een klein dorpje in de diepe Ardennen woonde? Dan moest u verplicht naar de rechtbank bevoegd voor dat dorpje gaan. Maar dat is voortaan niet meer nodig, al kan het nog wel indien u dat wenst. Als u het niet wenst, kan het sinds 29 mei ook bij de notaris. Dat mag eender welke notaris zijn, dus ook bij u in de buurt. U legt een verklaring af, waarna de notaris een document naar de rechtbank doorstuurt. Specifieke vormvereisten voor die verklaring zijn er niet.

Dat het volstaat langs te gaan bij een notaris maakt de procedure een heel stuk eenvoudiger. U moet sowieso al een beroep doen op een notaris voor het opstellen van de boedelbeschrijving, de vereffening en verdeling en eventueel de aangifte van de nalatenschap.

De nieuwe procedure, via de notaris, zal weinig of niets veranderen aan de kostprijs van een verwerping van een erfenis.
Marc Sobrie,
Notaris

‘De nieuwe procedure zal weinig of niets veranderen aan de kostprijs’, zegt Marc Sobrie. Tot nu toe moest u 38 euro aan de rechtbank betalen om een erfenis te verwerpen of te aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving. In dat laatste geval komt daar nog 100 à 200 euro bovenop voor de publicatie in het Belgische Staatsblad. ‘Die is verplicht om eventuele schuldeisers toe te laten zich kenbaar te maken en hun schulden op te eisen’, zegt Marc Sobrie.

Daarbovenop komt nog de kostprijs om de inventaris op te laten stellen door de notaris. ‘De kostprijs daarvan hangt af van de samenstelling van de nalatenschap’, zegt Marc Sobrie. Het spreekt voor zich dat de inventaris van een nagelaten handelszaak veel complexer is dan die van een oude man met enkel een spaarrekening. In een aantal gevallen is een boedelbeschrijving verplicht en geen vrije keuze. Dat is bijvoorbeeld als minderjarigen of personen die onbekwaam zijn verklaard erven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud