Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Erfovereenkomst kent schoorvoetende start

Sinds de invoering van het nieuwe erfrecht zijn er een duizendtal erfovereenkomsten opgesteld. Het loopt dus nog niet meteen storm voor deze nieuwe mogelijkheid om erfenissen te regelen.
©shutterstock

Op 1 september 2018 werd het nieuwe erfrecht van kracht. Een van de belangrijke nieuwigheden van de nieuwe wetgeving is de erfovereenkomst, ook wel familiepact genoemd.

In een erfovereenkomst lijsten de ouders samen met hun kinderen op welke schenkingen en voordelen de kinderen al hebben gekregen en wat de waarde daarvan was. Uit die vergelijking kan dan blijken of ieder kind op evenwichtige wijze behandeld werd. Het voordeel daarvan is dat niemand op het moment dat er geërfd wordt nog zal kunnen terugkomen op de schenkingen die ieder kind gekregen heeft.

Stijging verwacht

In de maanden die op de invoering van het nieuwe erfrecht volgden, vonden de mensen nog niet massaal de weg naar de nieuw manier om erfenissen in goede banen te leiden. Tussen 1 september en half maart werden 998 erfovereenkomsten opgesteld. ‘Maar we verwachten wel dat de cijfers in de komende maanden zullen stijgen’, zegt Bart Van Opstal, woordvoerder van Federatie van het Notariaat.

De trage start van de erfovereenkomsten is volgens Van Opstal inherent aan de behoedzaamheid die de reglementering rond de erfovereenkomst oplegt. ‘Een erfovereenkomst kan nooit overhaast worden opgesteld,’ verduidelijkt hij. ‘Er moet eerst altijd een voorafgaande bespreking met alle betrokken partijen in aanwezigheid van een notaris plaatsvinden. Nadat de notaris de ontwerptekst heeft opgesteld, heeft iedereen nog een maand de tijd om de regeling in overweging te nemen en eventueel een second opinion in te winnen.’

Meer over de erfovereenkomst leest u hier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud