Het Vlaamse Gewest bepaalt al langer de tarieven van de successierechten. Vanaf 1 januari 2015 zal het ook instaan voor de inning ervan. Tot nu toe was dat een bevoegdheid van de federale overheid. Daartoe moet de materie van het successierecht opgenomen worden in de Vlaamse Codex Fiscaliteit. Het decreet werd vorige woensdag door het Vlaamse parlement goedgekeurd.
‘Bij het herschrijven van de Vlaamse Codex was het niet de bedoeling dat er inhoudelijke wijzigingen komen’, zegt Nicolas Geelhand de Merxem, advocaat en professor Universiteit Antwerpen. ‘De wetteksten werden herschreven naar een hedendaags taalgebruik, maar toch zijn er – al dan niet bewust – een aantal belangrijke wijzigingen. Bovendien wordt een aantal interpretaties van de fiscus opgenomen in circulaires nu definitief ingeschreven in de wet.’
Geen voorafgaande schatting
Het zal niet langer mogelijk zijn om een voorafgaande schatting van vastgoed te vragen. De waarde bepaalt nochtans hoeveel successierechten moeten betaald worden. ‘Als alternatief kunnen de aangifteplichtigen vóór de aangifte en uiterlijk vóór het verstrijken van de aangiftetermijn een schatting vragen aan de bevoegde entiteit van de Vlaamse administratie’, zegt Nicolas Geelhand. Maar deze nieuwe maatregel biedt echter veel minder bescherming dan in het vroegere systeem. Het is de administratie die zelf gaat schatten: ze wordt dus rechter en partij. Daarnaast wordt er enkel een plaatsbezoek gedaan als de administratie dit noodzakelijk acht. In het verleden was dat voor vastgoed altijd verplicht.
Lees zaterdag meer in De Tijd over deze en andere wijzigingen.