netto

Meer Belgen regelen hun erfenis, maar praten er niet over

De erfovereenkomst komt maar moeizaam uit de startblokken. ©shutterstock

De Belg benut de grotere vrijheid die het nieuwe erfrecht biedt om na te laten wat hij wil aan wie hij wil. Maar daar open kaart over spelen met de kinderen, laat staan hen daarbij betrekken, blijft een brug te ver.

Op 1 september vorig jaar werd het erfrecht grondig hervormd. Een van de belangrijkste wijzigingen is dat de nieuwe erfenisregels de Belg meer vrijheid geven om zijn vermogen na te laten aan wie hij wil. Zo kunnen alle ouders voortaan de helft van hun nalatenschap nalaten aan wie ze willen. Voor 1 september vorig jaar was dat ‘vrij beschikbaar deel’ voor ouders met twee of meer kinderen beperkt tot een derde of zelfs maar een kwart van de nalatenschap.

Ouders van zorgbehoevende kinderen zijn vaak erg open over hun testament, maar daarnaast zien we een grote groep die er niet over wil spreken met zijn kinderen.

Die grotere bewegingsvrijheid wordt gretig benut, blijkt uit cijfers die de notarisfederatie Fednot verzamelde. De voorbije 12 maanden werden iets meer dan 60.000 testamenten geregistreerd, ruim 15 procent meer dan het jaar voordien.  ‘Mensen waren duidelijk aan het wachten op de nieuwe regels om hun erfenis naar wens te regelen’, verklaart Bart van Opstal, notaris in Oostende en woordvoerder van Fednot, het stevige groeipercentage.

"Door de vergrijzing zagen we de laatste jaren al een kleinere toename van 3 à 4 procent. Want hoe ouder, hoe meer mensen de noodzaak voelen om iets te regelen. Maar sinds de invoering van de nieuwe wet zien we een stijging met meer dan 15 procent, aldus notaris Bart van Opstal.

Taboe

‘Ouders profiteren vooral van de grotere bewegingsruimte om een van hun kinderen meer na te laten, omdat het bijvoorbeeld zorgbehoevender is dan de andere kinderen. Of omdat ze er gewoonweg een betere band mee hebben’, stelt Van Opstal vast. ‘Nieuw samengestelde gezinnen kunnen dankzij de nieuwe regels in tegenstelling tot vroeger nu ook beter hun stiefkinderen betrekken bij hun erfenisplanning.’

‘Ouders van zorgbehoevende kinderen zijn vaak erg open over wat ze in hun testament zetten, maar daarnaast zien we vooral een grote groep ouders die duidelijk niet willen spreken met hun kinderen over wat er in hun testament staat’, merkt Van Opstal op. ‘Zeker voor de oudere generatie blijft dat een taboe.’

Drempel

Dat praten over erfenissen ‘not done’ aanvoelt, verklaart volgens Van Opstal ook waarom de erfovereenkomst - in tegenstelling tot het populaire testament -  geen vliegende start gekend heeft. Sinds de hervorming van het erfrecht kunnen ouders in zo'n erfovereenkomst over hun hele erfenis of over een deel ervan een akkoord sluiten met een van hun of met al hun kinderen. 

2.827
Erfovereenkomsten
Sinds september vorig jaar zijn er amper 2.827 erfovereenkomsten gesloten. In het merendeel ging het dan over een overeenkomst met een van de kinderen over een deel van de erfenis.

Sinds september vorig jaar zijn er amper 2.827 erfovereenkomsten gesloten. In het merendeel ging het dan over een overeenkomst met een van de kinderen over een deel van de erfenis. Globale familiepacten met alle kinderen over de hele erfenis vertegenwoordigen maar een minderheid.

Nochtans was de erfovereenomst de meest revolutionaire nieuwigheid van de erfhervorming. Want tot september vorig jaar was het verboden om al tijdens uw leven afspraken op papier te zetten met uw toekomstige erfgenamen over de verdeling van uw toekomstige erfenis. De hoop leefde dan ook dat de erfovereenkomst zou uitgroeien tot hét paradepaardje van de modernisering van het erfrecht. 

‘Een testament kan je eenzijdig opstellen en je hebt geen akkoord van de kinderen nodig. Een familiepact afsluiten met het hele gezin vraagt in vergelijking daarmee veel meer moed. Je moet op zoek naar een evenwicht waar iedereen zich in kan vinden. De procedure om het op te stellen neemt ook behoorlijk wat tijd in beslag. Tot slot vormt voor veel families het bespreken van de erfenis een emotioneel beladen dossier, een drempel die ze niet wensen te nemen’, zegt Van Opstal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect