Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Nieuw erfrecht: 1.300 Belgen kozen al voor behoud oude schenkingsregels

Tot nu toe hebben 1.295 Belgen voor hun erfenisplanning een zogenaamde verklaring van behoud afgelegd. Die verklaring moet voor 1 september dit jaar opgesteld worden 'als u niet wil dat de nieuwe erfenisregels uw erfenisplanning doorkruisen', zo meldt notarisfederatie Fednot woensdag.
©ANP XTRA

Sinds 1 september vorig jaar is het erfrecht gemoderniseerd. Een van de veranderingen draait rond eerder gedane schenkingen. Met de nieuwe regels wordt de waarde van die schenkingen geïndexeerd, tot de datum van overlijden.

De situatie verandert bijvoorbeeld wanneer de erflater aan zijn ene kind pakweg 10 jaar geleden een bedrag schonk, en aan zijn ander kind twee jaar geleden datzelfde bedrag. Bij overlijden zal volgens de nieuwe regeling de notaris voor de schenking van 10 jaar geleden een groter bedrag in kaart brengen ten opzichte van de recente schenking. concreet zal de persoon die 10 jaar geleden het bedrag kreeg, daardoor een kleiner deel uit de resterende erfenis krijgen.

Te vrijgevig

'Zo onderzoekt de notaris of u tijdens uw leven niet te vrijgevig bent geweest en of de reservataire erfgenamen, zoals uw kinderen, wel het deel krijgen waar ze wettelijk aanspraak op kunnen maken. De notaris gaat ook na of de gelijkheid tussen de kinderen wordt gerespecteerd.' Bij het overlijden maakt de notaris immers een optelsom van de goederen die men nog had bij overlijden én van reeds gedane schenkingen.

Voor schenkingen die dateren voor 1 september 2018 kan de erflater evenwel nog opteren voor de oude regels via de verklaring van behoud. Erflaters kregen zo meer de tijd om hun erfenis te plannen. Daarvoor is er dus nog zes maanden de tijd. Voor nieuwe schenkingen gelden de nieuwe regels.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud