Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Recordaantal Belgen stelt testament op

Daarmee benutten de Belgen de grotere vrijheid om te beslissen aan wie u uw vermogen kan nalaten.
De jongste 40 jaar werden nooit meer testamenten opgesteld dan in 2019. ©Shutterstock

Met een testament zet u op papier hoe uw bezittingen verdeeld moeten worden op de dag dat u er niet meer bent. Vorig jaar lieten 66.512 Belgen een testament registreren, blijkt uit cijfers van de notarisfederatie. De afgelopen 40 jaar werden nooit meer testamenten opgemaakt.

66.512
Testament
In 2019 lieten 66.512 Belgen een testament registreren.

'De sterke stijging van het aantal testamenten bewijst dat burgers gretig gebruikmaken van de extra vrijheid om zaken met een testament te regelen', zegt notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be.

Sinds 1 september 2018 is het erfrecht gemoderniseerd. Daardoor hebben mensen met kinderen een grotere vrijheid gekregen om hun vermogen na te laten aan wie ze dat willen. Het minimumdeel dat naar de kinderen moet gaan, bedraagt altijd de helft van het vermogen. Daarvoor hing het voorbehouden deel af van het aantal kinderen en kon het oplopen tot driekwart van de nalatenschap.

'Er wordt ook meer gebruikgemaakt van de generatiesprong', zegt Van Opstal. Daarbij laten grootouders via een testament een deel van hun vermogen aan hun kleinkinderen na. Ook goede doelen blijven populair bij mensen die een testament opmaken.

Registratie

De cijfers slaan op testamenten die geregistreerd werden in het Centraal Register voor Testamenten, dat beheerd wordt door de Federatie van het Notariaat. Dat omvat alle testamenten die voor een notaris in Belgiƫ zijn opgemaakt of die eigenhandig zijn opgesteld en die vervolgens aan een notaris in bewaring zijn gegeven.

Eigenhandig een testament opstellen zonder te registreren, kan ook. Maar dan bestaat het risico dat het testament verloren gaat of dat de persoon die het document als eerste vindt het verscheurt als de inhoud ervan hem niet zint. Een eigenhandig geschreven testament moet ook aan een aantal strikte voorwaarden voldoen.

Het Centraal Register voor Testamenten bevat alleen de identiteit van de persoon die het testament heeft opgemaakt, de naam van de notaris die het testament bewaart en de datum waarop het document is opgemaakt of aan een notaris in bewaring is gegeven. De inhoud van het testament wordt voor het overlijden nooit prijsgegeven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud