Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Recordaantal testamenten geregistreerd

De ruimere beschikkingsvrijheid dankzij het nieuwe erfrecht wordt ten volle benut.
Het Centraal Register van Testamenten bevat intussen ruim 3,5 miljoen schikkingen over nalatenschappen. ©Shutterstock

Vorig jaar werden er in België 63.094 testamenten ingeschreven in het Centraal Register van Testamenten, een databank waarin de Federatie van het Notariaat alle aangeboden testamenten bijhoudt. Dat is het hoogste aantal van de afgelopen tien jaar en een stijging met bijna 15 procent tegenover 2017.

Het gaat zowel om nieuwe testamenten als om aanpassingen van bestaande.

Veel mensen hebben hun testament herbekeken of er een opgesteld door de nieuwe erfenisregels die op 1 september zijn ingaan.
Bart van Opstal
Woordvoerder van Notaris.be

‘Veel mensen hebben hun testament herbekeken of er een opgesteld door de nieuwe erfenisregels die op 1 september zijn ingaan', zegt notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be. 'Er is op grote schaal gebruik gemaakt van de grotere beschikkingsvrijheid. Veel mensen hebben daarop gewacht op een testament op te stellen. Verwacht wordt dat de toename van het aantal testamenten in 2019 nog groter zal zijn.’

Grotere vrijheid

In het nieuwe erfrecht is het niet mogelijk uw kinderen volledig te onterven. Maar het voorbehouden deel is ingekrompen tot de helft van uw bezittingen voor alle kinderen samen. De andere helft kunt u toestoppen aan wie u wilt: een kind dat extra zorg nodig heeft, kleinkinderen, een goed doel, een goede vriend,... In het verleden hing de omvang van het voorbehouden deel af van het aantal kinderen: één kind kreeg minstens de helft, twee kinderen samen twee derde, drie kinderen of meer samen drie vierde.

Ook mensen zonder kinderen hebben meer vrijheid. De ouders erven niet langer een voorbehouden deel.

'Oudere mensen willen met hun testament vooral een bepaalde persoon of een goed doel bevoordeligen', zegt Van Opstal. 'Heel wat jongere mensen gebruiken de nieuwe regels om in nieuw samengestelde gezinnen, met kinderen uit verschillende relaties, alle kinderen op een zelfde manier te bevoordeligen. Het nieuwe erfrecht biedt meer mogelijkheden om de gelijkheid tussen alle kinderen te bereiken.' 

Erfovereenkomst

Sinds 1 september is ook het toegelaten met de erfgenamen bindende afspraken te maken over de verdeling van uw toekomstige erfenis, als iedereen akkoord gaat. Die zogenaamde erfovereenkomsten moeten leiden tot een grotere gemoedsrust bij de erflater en latere familieconflicten vermijden. 'We merken in de praktijk dat een erfovereenkomst vaak gepaard gaat met het opstellen van een testament', zegt Van Opstal. 

Register

Het Centraal Register van Testamenten (CRT) bevat enerzijds alle testamenten die voor een notaris in België werden opgemaakt en anderzijds eigenhandig opgestelde testamenten die vervolgens aan een notaris in bewaring werden gegeven. Een eigenhandig geschreven testament kan maar hoeft niet in bewaring aan een notaris gegeven worden.

Intussen bevat het CRT ruim 3,5 miljoen schikkingen over nalatenschappen. Na een overlijden kunnen de notaris en/of de erfgenamen via het register nagaan of er een testament is opgemaakt. Zolang u leeft, kan niemand achterhalen of u een testament hebt opgemaakt.

Het testament zelf of de inhoud ervan is niet in de databank terug te vinden. Het testament zelf wordt door de notaris bewaard. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud